СТАНДАРД life
Храна

Пита со тиква – највкусното есенско уживање

Веројатно нема поедноставен и повкусен десерт од пита со тиква. И буквално секој може да го направи тоа. Не може да згреши.

За класичниот рецепт потребни ви се само три состојки: кора за пита, рендана тиква и шеќер.

Но еве малку „посложен“ рецепт кој може да го пробате:

Состојки:

* 1 пакување кори за пита
* 500 гр тиква
* 2 јајца
* 2 лажици гриз
* 5 лажици шеќер
* 1 лажичка цимет
* 1 лажица шеќер во прав + 1 кесичка ванилин шеќер
* малку масло

Подготовка:

Изрендајте ја тиквата, па измешајте ја со гризот и шеќерот. Оставете да отстои половина час.

Додадете јајца и цимет. Добро измешајте.

Земете една кора и попрскајте ја со масло. Одозгора ставете ја втората кора и ренданата тиква. Потоа расукајте ја како и секоја друга пита и ставете ја во подмачкана тава. Ова го повторувате додека не ги потрошите сите кори.

Питата премачкајте ја со масло и печете ја во рерна загреана на 180 степени додека не порумени.

Извадете ја питата и веднаш посипете ја прво со ванилин шеќер, па со шеќер и шеќер во прав. Оставете да се излади.

На здравје!

Карамел пита со јаболка

Поврзани вести

Поховани палачинки

Urednik

Посна пита со соја и праз

Urednik

Пилешко во кари: Брз ручек за крајот на работната недела

Radmila Tasevska