СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за чорба од зеленчук во која нема ни да забележите дека нема месо

Кога ќе паднат температурите, бараме вкусни јадења кои ќе не заситат и загреат. Тогаш се наметнуваат топлите чорби како најдобро решение.

Доколку сакате да направите вкусен ручек за половина час, пробајте го рецептот за оваа чорба од зеленчук од кељ, компири и грав.

Користете сварен грав и сечкани домати од конзерва и на тој начин скратете го времето на подготовка. Постигнете ја вкусноста на јадењето со употреба на вкусна супа од зеленчук и медитерански зачини.

Состојки:

* 1 литар супа од зеленчук
* 800 мл домати од конзерва
* 500 гр сецкан кељ
* 240 гр варен грав
* 2 компири
* 2 моркови
* 2 стебленца целер
* 2-3 чешниња лук
* 1 мал кромид
* 1 лажичка лук во прав
* 1 лажичка суво оригано
* 1 лажичка сува мајчина душица
* 1 лажичка сув босилек
* ½ лажичка шеќер
* сол и бибер по желба
* магдонос за сервирање
* масло за пржење

Подготовка:

Во поголемо тенџере загрејте малку масло и во него издинстајте ги сечканиот кромид, морковот и целерот. Пропржете го зеленчукот околу осум до 10 минути додека не омекне.

Додадете го лукот исечкан на помали парчиња и пржете сè заедно околу една минута.

Покријте го зеленчукот со супа од зеленчук и домати.

Додадете излупени компири исечени на мали коцки, кељ исечен на ленти и варен грав.

Зачинете сè заедно со сол, бибер, лук во прав, босилек, мајчина душица и оригано. Додадете малку шеќер.

Покријте го тенџерето и гответе сè заедно на умерена температура околу 15 минути додека компирите целосно не се сварат.

Чорбата послужете ја со свеж магдонос по желба и парче леб.

На здравје!

Рецепт за пилешка чорба

Поврзани вести

Леб од тиква без глутен: Вкусен и нискокалоричен

Urednik

Колач со праски идеален за летни денови

Urednik

ГАБОН ТОРТА: Полна со чоколадо, лешници, а кората е мека како сон – ЧИСТО УЖИВАЊЕ

Urednik