СТАНДАРД life
Храна

Рецепт за неодоливи турски јајца – појадок достоен за султан

Пошираните јајца сервирани во мешавина од јогурт и лук се турски специјалитет, достоен за султан. Според некои податоци, во 15 век „çılbır“ секое утро навистина пристигнувало на трпезата на османлиските владетели.

Во јадењето традиционално се додава умерено топло Aleppo чили, зачин кој го добил името по сирискиот град каде што најмногу се одгледувал. Познат е и по имињата халаби пипер, пул пипер и халеб пипер.

Ако немате Aleppo, ќе делува и лутиот или благ мелен пипер. Готвачите ширум светот се заљубија во миризливиот турски појадок, па можете да видите варијации на темата од рецепт до рецепт. Некои готвачи ќе го загреат јогуртот пред да го послужат за да го направат покремаст, додека други ќе го послужат ладен.

Најсложениот дел од подготовката е поширањето на јајцата, но со малку вежбање лесно се постигнуваат резултати. За успешен процес, изберете што е можно посвежи, бидејќи кога ќе стојат подолго време стануваат водени, па нема убаво да се формираат при варење во вода. Јајцата нека бидат ладни бидејќи остануваат подолго притиснати и нема да „танцуваат“ околу садот, а полесно ќе се темпира времето за готвење бидејќи жолчките ќе бидат течни, а белките ќе бидат цврсти.

„çılbır“ не треба да се меша со чимбур, јадење со мелено месо со јајца кое се подготвува низ целиот Балкан.

Состојки:

* 200 гр грчки јогурт
* 1 чешне лук
* 1 лажичка сол
* 2 лажички путер
* 1 лажица маслиново масло
* 1 лажичка мелена пиперка
* 2 јајца
* 1 лажица јаболков оцет
* Копар

Подготовка:

Земете сад со средна големина, наполнете го со вода до висина од околу четири см и загрејте го. Покријте го со сад отпорен на топлина за да нема контакт со водата и во него ставете јогурт, сол и сечкан лук. Промешајте. Кога јогуртот ќе се загрее до телесна температура (проверете на кожата), исклучете ја топлината, но оставете го садот.

Загрејте го путерот и кога ќе почне малку да потемнува, исклучете го огнот и измешајте го маслото и мелениот пипер.

Истурете го оцетот во водата и намалете ја топлината пред да зоврие. Скршете ги јајцата во посебни чинии. Направете кружни движења со лажица, испуштете го јајцето внатре и варете на умерен оган 3-4 минути, а потоа извадете го со лажица.

Топлиот јогурт поделете го на две чинии и на секоја ставете по едно јајце, па прелијте со масло и црвен пипер и по желба украсете со копар.

На здравје!

Поврзани вести

Поховани палачинки

Urednik

Рецепт за прекрасни рум колачиња

Urednik

Потпечен ориз: Ручек за целото семејство

Urednik