Тешко е да се најдат луѓе кои не сакаат телешки медалјони во сос од вино и ако го пробате овој рецепт, веројатно ќе имате маса полна со воодушевени гости или членови на семејството.
Состојки:
* 100 гр боранија
* вода
* 1/4 лажичка сол
* лажица путер
* сол, бибер
* 6 медалјони за телиња
* 1,5 чаши шитаке печурки или шампињони
* 2 лажички рендан лук
* масло
* путер
* 1/3 чаша вино Мадеира
* 1/2 чаша говедска супа
* 2 лажици мешавина од путер и брашно
* една лажица магдонос
Подготовка:
Одмрзнете ги медалјоните, посолете ги и ставете ги во фрижидер.
Во тенџере зовријте вода со сол, додадете боранија и варете додека не биде ал денте, а потоа изладете и исушете.
Извадете ги медалјоните од фрижидерот и попарете ги.
Загрејте го маслото во тава и ставете ги медалјоните да поруменат од двете страни. Извадете ги од тавата. Додадете путер и печурки во тавата – зачинете ги со сол и бибер и лесно испржете ги.
Отстранете ги печурките, прелијте ги со виното и вратете ги на оган. Гответе додека не стане густо, а потоа истурете говедска супа. Намалете ја температурата и оставете да се свари.
Додадете ја смесата со путерот и брашното и оставете да зоврие.
Ставете ги медалјоните во рерната.
Во друг сад ставете една лажица путер, додадете боранија и кратко пропржете ја на путер. Извадете го месото од рерна и послужете го со боранија и сос.
На здравје!