СТАНДАРД life
Храна

Телешки медалјони во вински сос за најпребирливите непца

Тешко е да се најдат луѓе кои не сакаат телешки медалјони во сос од вино и ако го пробате овој рецепт, веројатно ќе имате маса полна со воодушевени гости или членови на семејството.

Состојки:

* 100 гр боранија
* вода
* 1/4 лажичка сол
* лажица путер
* сол, бибер
* 6 медалјони за телиња
* 1,5 чаши шитаке печурки или шампињони
* 2 лажички рендан лук
* масло
* путер
* 1/3 чаша вино Мадеира
* 1/2 чаша говедска супа
* 2 лажици мешавина од путер и брашно
* една лажица магдонос

Подготовка:

Одмрзнете ги медалјоните, посолете ги и ставете ги во фрижидер.

Во тенџере зовријте вода со сол, додадете боранија и варете додека не биде ал денте, а потоа изладете и исушете.

Извадете ги медалјоните од фрижидерот и попарете ги.

Загрејте го маслото во тава и ставете ги медалјоните да поруменат од двете страни. Извадете ги од тавата. Додадете путер и печурки во тавата – зачинете ги со сол и бибер и лесно испржете ги.

Отстранете ги печурките, прелијте ги со виното и вратете ги на оган. Гответе додека не стане густо, а потоа истурете говедска супа. Намалете ја температурата и оставете да се свари.

Додадете ја смесата со путерот и брашното и оставете да зоврие.

Ставете ги медалјоните во рерната.

Во друг сад ставете една лажица путер, додадете боранија и кратко пропржете ја на путер. Извадете го месото од рерна и послужете го со боранија и сос.

На здравје!

Говедско во кремаст фета сос

Поврзани вести

Превкусни бомбици за поенергичен почеток на денот

Radmila Tasevska

Пржено тофу повкусно од месо

Urednik

Вкусовите на Азија: Направете супа со зеленчук и кинески тестенини

Urednik