СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Брегу: Мажите се побројни од жените во работната сила во регионот за повеќе од еден милион

Мажите се побројни од жените во работната сила во регионот за повеќе од еден милион, додека разликата во платите за мажите во секоја економија на Западен Балкан е особено голема во професиите што се сметаат за „машки“, како што се технологијата и компјутерските науки, изјави денес генералниот секретар на Советот за регионална соработка (РЦЦ) Мајлинда Брегу.

Регионалниот совет за соработка (РЦЦ) и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) денес ја започнаа Регионалната мрежа на жени во наука, технологија, инженерство и математика (СТЕМ) како дел од заедничката иницијатива во областа на економското зајакнување на жените, соопшти РЦЦ.

„Помеѓу 70 и 80 проценти од дипломираните студенти се жени во здравството, помалку од 40 проценти се во земјоделството и само помеѓу 20 и 30 проценти се од областа на инженерството. Стапките на вработеност на образованите жени се повисоки од мажите, но и покрај тоа, полиња на наука, технологија, инженерство и математика продолжуваат да овековечуваат нефлексибилни, ексклузивни култури во кои доминираат мажите“, рече Брегу.

Таа изрази уверување дека иницијативата за зајакнување на жените да учат и да градат кариера во области во кои доминираат мажите доаѓа во вистинско време, имајќи ги предвид економските тешкотии со кои се соочува целиот регион среде кризата предизвикана од Ковид-19.

Мирјана Шпољариќ Егер, помошник генерален секретар и директор на Регионалното биро за Европа и Комонвелтот на независни држави, рече дека жените заземаат само околу 14 проценти од работните места во науката, технологијата, инженерството и математиката на Западен Балкан.

„Разликата во платите е обично помала во овие области отколку во другите гранки. Слабата видливост на жените во споменатите области е една од најголемите причини дадени кога станува збор за разликите во половите во добиените дипломи во овие области, кариери, почнувајќи од почетни работни места до менаџери, како и основачи на технолошки компании“, рече Егер.

Како дел од истата иницијатива, РЦЦ претстави студија еден ден порано под наслов „Економски придобивки од родовата еднаквост и зајакнување на жените во шест економии на Западен Балкан“, што претставува сеопфатна анализа на моменталната состојба во однос на родовата еднаквост и зајакнување на жените во Западен Балкан.

Главните наоди од студијата сугерираат дека БДП по глава на жител во регионот може да се зголеми за 1,5 проценти до 2035 година, ако владите и деловните субјекти вложат координирани напори за намалување на родовиот јаз во стапките на застапеност.

Шесте економии на Западен Балкан се уште се далеку од родова еднаквост со учество на жени на средни и високи раководни позиции од 29 проценти во 2019 година (5 процентни поени под ЕУ).

Овластувањето на жените во шесте економии на Западен Балкан е под просекот на ЕУ. Просечната оценка во индексот на зајакнување на жените во регионот во 2019 година беше 52,4, додека во ЕУ беше 80 од 100.

Од шест економии, Албанија забележа најдобар резултат на индексот на зајакнување на жените и го зазеде 18-то место во вкупниот индекс, пред економии на јужна Европа, како што се Грција, Шпанија и Италија.

Поврзани вести

Ангеловска: Со купување домашни производи даваме поддршка на домашната економија и зачувуваме работни места

msp-admin

Целосно укинување на роамингот во регионот во 2021 година

msp-admin

4 причини за падот на акциите на Tesla

Влатко Зорба