Стандард
КОМПАНИИ

Црна Гора го укинува „златниот пасош“ за инвестиции

Владата на Црна Гора нема да го продолжи времетраењето на програмата што предвидува добивање црногорски пасош врз основа на инвестирање во некои од инвестициските проекти, дознава „Вијести“.

Оваа тригодишна програма истекува на 31 декември оваа година.

Ова решение може да се најде во Информацијата за активностите за спроведување на „Специјалната програма за инвестиции од особено значење за економскиот интерес на Црна Гора“ со предлози за понатамошни активности, што е вклучено во предложениот дневен ред на денешната сесија. „Вјести“ имале пристап до документот.

Една од причините за ова решение е, како што дознава изданието, дека оваа програма е во спротивност со принципите на Европската унија.

„Промовирањето на ваква програма е во спротивност со тенденциите на ревизија на постојните програми во рамките на ЕУ и критичкиот преглед од институциите на Европската унија, како и барањата за укинување на аналогните програми во земјите-членки. Затоа, понатамошна поддршка за ваквата програма може да го комплицира и забави процесот на пристапување. во ЕУ “, пишува во информацијата.

Според документот, владата ќе донесе одлука до крајот на оваа година дали ќе воведе нов систем за добивање црногорско државјанство, што не се добива автоматски преку раѓање и други критериуми предвидени со закон.

Документот објаснува дека Црна Гора, како земја кандидат, не смее да си дозволи да ја компромитира својата посветеност кон европската интеграција.

„Загриженоста на Европската комисија за концептот на економско државјанство и одредени ризици кои се својствени на ваквите програми е евидентна во постапката што ја покрена против Кипар и Малта во ноември 2020 година. Во постапките против Кипар и Малта, јасно е дека програмата не е во согласност со принципите дефинирани во Договорот за функцонирање на ЕУ. Европската комисија (ЕК) тогаш оцени дека ваквите структури имаат импликации врз Унијата како целина, и во резолуцијата донесена на 10 јули 2020 година, Европскиот парламент ги повтори претходните повици до земјите-членки да ги укинат сите постојни програми за стекнување државјанство преку инвестиција“, се наведува во Информацијата на Владата.

Тие додаваат дека „ова јасно покажува дека институциите на ЕУ не гледаат поволно на програмите за економско државјанство, имајќи ги предвид репутационите ризици, како и ризиците од финансиски интегритет, како што се перење пари, финансирање тероризам, корупција и инфилтрирање на организиран криминал“.

„Бидејќи програмата е веќе прекината во Кипар, Малта доби предупредување, додека од Бугарија беа побарани дополнителни информации, се претпоставува дека единствената потенцијално одржлива програма во рамките на ЕУ е онаа во Португалија, која е предмет на чести промени дека португалската програма има поинаков контекст, бидејќи започнува со „златна виза“ што се провлекува во статусот на престој, по што правото на апликација за државјанство се стекнува само по пет години со потребното познавање на културата и јазикот. Во исто време, програмата неодамна претрпе значителна промена, која, од 1 јули 2021 година, не ги исполнува условите за програмата како инвестиции во главниот град или во најпопуларните туристички дестинации низ целата земја “.

Во документот се вели и дека не продолжувањето на програмата за економско граѓанство „не доведува до попречување на инвестициите во развојни проекти“, имајќи предвид дека неодржливоста на програмата во рамките на предвидената тригодишна програма (2019-2021) е несомнена врз основа на претходни податоци.

„Само 37 доделени државјанства, од вкупната граница од 2.000, предвидени до крајот на 2021 година, ја доведуваат во прашање целесообразноста и одржливоста на програмата. Бројот на 131 апликација доставена до Агенцијата за инвестиции на Црна Гора не придонесува во аргументот инвеститорите да засноваат инвестиции во развојни проекти исклучиво врз основа на економска зависност, профитабилност или очекувани приходи поврзани со успешна имплементација на програмата за економско државјанство. Изградените објекти и недвижен имот во рамките на развојните проекти сè уште остануваат достапни за комерцијална активност или продажба. „Иако постојат спротивставени мислења дека државјанствата стекнати преку економски инвестиции придонесуваат за развој на земјата, спроведувањето на програмата во други земји во пракса не укажува на интерес, и затоа придонесот за економскиот развој на земјата е сомнителен“.

Исто така, се наведува дека Владата навремено јасно ќе ги дефинира новите критериуми, начин и постапка за добивање црногорско државјанство.

Поврзани вести

Телеком лани со добивка од 1,5 милијарди денари

msp-admin

Ниту PS5, ниту Xbox Series X: Switch е најпродаваната конзола во минатиот месец

msp-admin

Mеѓународна конференција „Жени во индустријата“

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!