СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Докажаните резерви на големите нафтени компании ќе бидат исцрпени за 15 години

Докажаните резерви на нафта и гас на големите нафтени компании се трошат алармантно брзо и се соочуваат со ризик да бидат исцрпени за помалку од 15 години, бидејќи капацитетот на нови полиња не може да ги компензира потрошените количини, предупредува норвешката аналитичка компанија „Ристад енерџи“ во својата најнова анализа.

Групата најголеми светски производители на нафта, наречена „Big Oil“, минатата година изгуби 15 проценти од резервите во земјата, а преостанатите количини ќе се потрошат за помалку од 15 години со сегашната стапка на пумпање, освен ако групата не открие повеќе нови комерцијални наоѓалишта, наведува „Ристад“.

Оваа задача станува сè попредизвикувачка, имајќи предвид дека инвестициите во истражувањето се намалуваат, а стапките на успех во откривањето нови депозити се намалуваат, пренесе Анадолија.

Закана за финансирање

Намалувањето на потврдените резерви може да создаде сериозни проблеми за „Big Oil“ Групацијата, која ги вклучува „Ексон Мобил“, „Бритиш Петролеум“, „Шел“, „Шеврон“ и „Тотал“ и „Ени“, за одржување стабилни нивоа на производство во наредните години, што ќе влијае на падот на нивните приходи, посочува „Ристад“ и додава дека ова претставува голема закана за плановите за енергетска транзиција на групата.

Докажаните резерви на компаниите од „Big Oil“ паднаа за 13 милијарди барели еквивалент на нафта во 2020 година, како резултат на значително влошување на цените, а годинашното истражување не помина добро, се вели во анализата на норвешката енергетска консултантска компанија.

Обемот на новооткриени наоѓалишта во светот изнесуваше 1,2 милијарди барели еквивалент на нафта во првиот квартал од оваа година, што е најниско во последните седум години.

Намалување на инвестициите

Според анализата, намалувањето на побарувачката за сурова нафта и цените како резултат на пандемијата КОВИД-19, во комбинација со зголемената дисциплина на капитални инвестиции, резултираше со опаѓање на инвестициите, што може да го влоши проблемот со кој се соочуваат многу големи оператори кои сакаат да ги зголемат своите докажани резерви.

Продажбата на нафта и гас ќе продолжи да доминира во деловните модели на водечките европски компании, кои сè повеќе се фокусираат на енергетската транзиција, додаде тој.

„Способноста на групацијата „Big Oil“ да генерира идни приходи ќе продолжи да зависи од количината на нафта и гас што компаниите ги имаат на располагање за продажба. Доколку резервите не се доволно високи за одржување на нивото на производство, на компаниите ќе им биде тешко да финансираат скапи проекти за транзиција на енергија, што ќе резултира со забавување на нивните планови за чиста енергија“, рече Парул Чопра, потпретседател за истражување за производство на сурова нафта во „Ристад енерџи“ .

Поврзани вести

Проектот на Huawei за 5G приватна мрежа ја освои наградата за развој на пазарот во 2021

Влатко Зорба

Создадена е STELANTIS, четврта по големина автомобилска компанија во светот

Влатко Зорба

Google ги исклучува „колачињата“, маркетинг гигантите се свртуваат кон алтернативно следење на корисниците

Влатко Зорба