Стандард
КОМПАНИИ

Една од најголемите компании за недвижнини во Европа излегува на берза

CTP B.V., водечката вертикално интегрирана компанија за развој на недвижнини во Европа, најавува намера за првична понуда на акции и да побара прием за котација и тргување со акции на „Euronext“ во Амстердам, регулираниот пазар на берзата „Euronext Amsterdam N.V.“

CTP е во првите пет европски логистички компании за недвижнини и е најголемата компанија во Централна и Источна Европа што се занимава со сопственост и развој на логистички недвижнини според големината на бруто расположивиот простор за изнајмување. По 22 години успех во претприемништвото заснован на силен и профитабилен органски раст, Компанијата сега е подготвена за следниот чекор во својот развој. Во согласност со стратешкото преориентирање во стратегијата за финансирање на Групацијата, CTP се приклучи на меѓународниот пазар на обврзници во 2020 година.

Компанијата успешно ги издаде своите први Зелени обврзници во вредност од 650 милиони евра во октомври 2020 година, проследено со уште две зелени обврзници по поволни услови, со што вкупната вредност на емисијата достигна до денес над 1,5 милијарди евра. Откако доби добри инвестициски оценки на пазарот на долгови, CTP сега планира да влезе на берзата за да го финансира својот континуиран раст.

Причината за планираната Понуда е да се овозможи забрзување на стратегијата за раст преку финансирање на развојни проекти и градежни активности на Групацијата, селективно стекнување на недвижен имот и отплата на долг. Понудата е наменета за институционални инвеститори и се очекува да вклучува примарна понуда на новоиздадени акции што ќе собере од 800 милиони до една милијарда бруто, вклучувајќи ја и опцијата за пренамена. Понудата се очекува да се реализира во наредните недели, во зависност од условите на пазарот и другите релевантни околности.

CTP е најбрзо растечка логистичка компанија за развој на недвижнини во Србија, со водечко и растечко учество на пазарите во Чешка, Романија, Унгарија и Словачка и раст на пазарите во Австрија, Полска и Бугарија.

Поврзани вести

iPhone 5G ќе биде претставен на 15 септември

msp-admin

Бимилк го одбележа денот на млекото со донација во Заводот за рехабилитација на деца и младинци

msp-admin

Volkswagen ги засилува амбициите во областа на електричната мобилност

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!