Стандард
КОМПАНИИ

Економските односи меѓу ЕУ и Русија не се за коцкање, иако размената е пониска за 200 милијарди долари

Економските односи на Русија со Европската унија се стратешки важни и не смеат да бидат заложници на политички коцкања, изјави рускиот заменик министер за надворешни работи Александар Грушко на пленарниот состанок на 12-тиот форум „Северна димензија“, што се одржува на Интернет.

„Што и да кажат некои во Европската унија или во странство, односите меѓу Русија и европските земји се предодредени да бидат долгорочна цел. Ние веруваме дека нивното класифицирање меѓу заложниците на политичките игри на среќа е многу краткотрајна одлука, како и употреба на сила, санкции и уцени“, нагласи Грушко, пренесе ТАСС.

Агенцијата наведува дека рускиот дипломат изразил верување дека деловните луѓе покажуваат многу поголема мудрост од политичарите и дека трговско-економските врски меѓу Русија и Европа се развиваат, и покрај евидентниот пад од 200 милијарди долари во трговијата меѓу неговата земја и ЕУ, која во 2013 година изнесуваше 417 милијарди долари.

Грушко посочи дека економските односи меѓу Русија и ЕУ повторно растат, главно заради напорите на деловната заедница, пренесе ТАСС.

Поврзани вести

Commerzbank распродава филијали низ целиот свет

Влатко Зорба

Ангеловска: Домашната платежна картичка е инјекција од 28 милиони евра која ќе ја забрза економската активност

msp-admin

Најбогатиот човек во Европа заработил над 11 милијарди долари за ден

msp-admin