Стандард
КОМПАНИИ

„Ер Франс“ изгуби 7 милијарди евра

Француско-холандската авиокомпанија „Ер Франс-КЛМ“ денес објави дека ја заврши 2020 година со чиста загуба од 7,1 милијарди евра, предупредувајќи дека новата рунда ограничувања на коронавирусот сè посилно го погодува бизнисот.

Во четвртиот квартал, компанијата забележа загуба пред камати, даноци, амортизација и амортизација (EBITDA) од 407 милиони евра, пренесе Хина.

Нето загубата изнесуваше една милијарда евра во последните три месеци од минатата година. Приходите се преполовени на 2,36 милијарди евра, што е за 78 проценти помалку.

Позитивен резултат е забележан само во товарниот транспорт, што повеќе од двојно ги зголеми приходите минатата година.

Во 2020 година, „Ер Франс“ и „КЛМ“ добија 10,4 милијарди евра заеми и гаранции од француската и холандската влада, а сега преговараат за условите за докапитализација со државна помош.

Поврзани вести

Winemaker dinner series во Дистрикт, со Château de Gourdon вината на Тиквеш

msp-admin

Facebook воведува нова услуга, а може да ја користат и тие што немаат профил

msp-admin

Кина ги повикува САД да ги укинат тарифите и да започнат со „градење добра волја“

Влатко Зорба