СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

ЕУ ќе воведе ограничување за плаќање во готовина до 10.000 евра?

Апсолутен плафон за плаќање во готовина може да се воведе во Европската унија, кој според предлогот би изнесувал 10.000 евра.

Работен документ на три страници беше презентиран на видео конференција од експертска група за борба против перење пари и финансирање тероризам, во која владата ги нарече готовините „инструмент на избор за криминалците“, и покрај генералниот пад на употребата, вели „Зидојче Цајтунг“.

За да им биде полесно да управуваат со готовина, групата предлага воведување на плафон во цела ЕУ за плаќања во готовина до 10.000 евра, при што некои земји-членки исто така можат да постават пониски граници.

Шаблонот се подготвува за Европската комисија, која сака да претстави пакет мерки против перење пари во март.

Уште во мај минатата година, Комисијата во акциониот план нагласи дека таванот за плаќање во готовина може да биде корисен.

Некои земји на ЕУ веќе долго време имаат ограничувања, како што е Франција, каде на локалното население им е дозволено да користат само до 1.000 евра во готово. Најстрогите регулативи се во Грција, каде износите над 500 евра мора да се платат со банкарски трансфер или картичка.

Поврзани вести

3 лекции кои инвеститорите ги научија во 2020 година

Влатко Зорба

Петров: Македонија како стартап и технолошки хаб во регионот (ВИДЕО)

msp-admin

Гугл го потцени гласот на своите работнички: Сега треба да плати повеќе од 2,5 милиони долари

Влатко Зорба