Стандард
КОМПАНИИ

Facebook го купи студиото за игри BigBox VR

Facebook купи неколку студија за производство на VR игри во изминатите неколку години, а BigBox VR сега се приклучува на таа група. Студиото е најдобро познато по играта „Population: One“, која се смета за една од најпопуларните игри на системот Oculus Quest 2 VR на Facebook. Играта може да се нарече директен клон на Fortnite, но во VR средина. Аквизицијата беше направена во петокот, но како што често се случува во такви ситуации, финансиските детали не беа објавени во јавноста.

Не е невообичаено сопствениците на хардверската платформа за игри да отворат свои студија за развој на игри кои ќе бидат исклучиво достапни само на таа платформа, но во светот на VR, работите се малку поинакви. Имено, тука нема голема конкуренција, па честите аквизиции на Facebook можат да доведат до монополска позиција на пазарот.

Додека многу програмери во студијата Oculus продолжуваат да создаваат наслови за Steam Store на Valve, која исто така нуди наслови за VR системи на други произведувачи, повеќето конкурентни платформи го губат својот удел на VR пазарот. Присуството на Facebook на овој пазар е многу агресивно, што со намалувањето на цената на Oculus Quest 2 на 299 долари сака да го направи масовен и со тоа да обезбеди голема база на корисници за неговите VR игри.

Поврзани вести

Huawei Global Analyst Summit 2020: фокусирање на градење интелигентен екосистем и лесна поврзаност што отвора нови можности на пазарот

msp-admin

Кои се петте највлијателни лица во секторот за чиста енергија?

Влатко Зорба

Деспотовски: Компаниите што ги финансираме уплатиле назад во буџетот околу 3 милиони евра повеќе отколку целата програма на ФИТР за 2019 година

msp-admin