СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Германија: Колку заработува пекар, колку инженер и што се крие зад високите износи?

Федералната агенција за вработување во Германија објави список на плати во таа земја.

Ова е списокот на плати за 2019 година и ја покажува просечната бруто плата на најпопуларните занимања во Германија.

Медицинската сестра заработува 3.547 евра, пекар 3.502, продавачот на слатки 1.839, багерист 3.421, службеникот во банката 4.875, градежен инженер 5.246, професионалниот возач 2.556, кровопокривач 3.265, електричар 3.143, електромеханичатр 3.694, старателот 3.598 …

Платата на грнчар е 3.003 евра, фризер 1.684, водоводџија 3.056, касиер 2.214, келнер 1.934, готвач 2.284, сликар 2.776, ѕидар 3.214 и столар 3.153 евра, пренесува Вечерњи лист.

Но, ова се износите што работникот не ги добива при рака, затоа што државата прво мора да се намирува од таа сума преку даноци и придонеси. Се плаќаат и црковни даноци.

Износот на одземениот данок од платата зависи од даночната класа на работникот, а при пресметката, улогата ја игра дали работникот е оженет или сам, дали е самохран родител, колку деца има и други податоци.

Германците имаат шест загради за данок. Третото, на пример, се препорачува за сопружници чиј партнер нема приход или чиј приход е многу помал, додека четвртиот се препорачува за брачни парови кои заработуваат приближно иста плата. Колку е поголема платата, толку е поголема разликата во промената на даночните загради.

На нето-платата во Германија влијаат повеќе фактори, од даночната класа до бројот на деца, црковниот данок и осигурувањето.

Ако, на пример, некој има бруто плата од 3.000 евра, нето платата во првата даночна класа ќе биде 1.938 евра, втората 1.991, третата 2.226, четвртата 1.938, петтата 1.575 и шестата 1.533 евра.

Германија исто така има одредена минимална сатница. На почетокот на оваа година имаше зголемување на минималната плата на час работа од 9,19 на 9,35 евра за час работа.

Минималната сатница беше воведена во 2015 година и изнесуваше 8,50 евра. Оттогаш, таа постојано расте, а до средината на 2022 година, според проценките, треба да изнесува 10,45 евра.

Поврзани вести

Disney+ доаѓа една недела порано во Европа

msp-admin

Таен договор дозволува на близок на Ердоган да произведува „Спутник V“ во Турција

Влатко Зорба

Акциите на „Тесла“ за прв пат скокнаа над 1.000 долари

msp-admin