СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Идејата на Марин за 4-дневна работна недела е спроведена во други земји – и тоа со успех!

Неодамна избраната премиерка на Финска, Сана Марин објави дека има намера да го намали бројот на работни денови и часови во текот на неделата во нејзината земја, привлекувајќи го вниманието на остатокот од светот, пишува „Еурактив“.

Типична работна недела во Финска наскоро може да изгледа вака: работа шест часа на ден за четири дена. Во моментов, луѓето таму обично работат осум часа на ден за пет работни дена.

Додека беше вршител на должноста министер за транспорт, Марин предложи да се намали работната недела за време на дискусијата по повод 120-годишнината од формирањето на финската социјалдемократска партија во август 2019 година.

На 10 декември, 34-годишната Марин се заколна како најмлад премиер во финската историја и исто така и најмладиот премиер во светот.

„Верувам дека луѓето имаат право да имаат повеќе време за семејство, пријатели, лично и време за културни настани“, рече таа.

Доколку се спроведе мерката, финските работодавци не би биле првите што ќе го намалат работното време за своите вработени. Во последниве години, неколку компании или администрации се одлучија за помали работни недели без промени во платите.

И многу често овој метод функционира.

„Поефикасни и енергични“ вработени

Во 2015 година, шведската општина Гетеборг донесе одлука дека 80 работници во дома за возрасни лица треба да работат шест часа без да им се крати нивната плата.

И резултатите се позитивни. Овие официјални претставници рекоа дека „работат поенергично и поефикасно“, според извештајот објавен од локалните власти, цитиран од Њујорк Тајмс.

Скратувањето на работниот ден резултирало со тоа вработените да добијат 15% помалку боледувања.

И за да надомести за пократкото време, општината мораше да ангажира нов персонал. Создадени се седумнаесет нови работни места, во вредност од околу 700.000 евра годишно. Иако ова го зголеми локалното вработување, тоа беше скапо за општинскиот совет, објави Њујорк Тајмс. Како резултат, шемата беше прекината две години подоцна.

Со пократки работни денови, профитот расте

Јапонскиот производител на автомобили Тојота исто го тестира шестчасовниот работен ден во Гетеборг, но на подолг рок.

Техничкиот центар на компанијата во градот го скрати работниот ден на своите вработени во 2002 година. Во тоа време, учествуваа 36 механичари.

„Работеа осум часа на ден, од 7 до 16 часот, со еден час одмор. И така, не испадна многу добро: вработените честопати беа под стрес, правејќи грешки и времето на чекање за клиентите беше доста долго“, изјави Мартин Банк, управен директор на компанијата, за „Гардијан“.

Компанијата потоа одлучи да го намали дневното работно време на своите вработени, кои, сепак, ја задржуваат истата плата.

А вработените?

„Тие се чувствуваат подобро“, рече Банк. „Тие ги користат машините поефикасно, што ги намалува оперативните трошоци“, додаде тој. Помеѓу 2002 и 2015 година, профитот на компанијата се зголемил за 25%.

Помалку, но подобра работа

Во Шведска, некои компании исто така го скратија работниот ден за своите вработени. На пример, Rheingans Digital Enabler, германска компанија специјализирана за создавање веб-страници и дигитални апликации, исто така, ги скрати работните денови.

16 вработени во компанијата сега работат само пет часа на ден. За возврат, тие се согласија да не ја проверуваат нивната е-пошта повеќе од двапати на ден, да не користат социјални мрежи и да избегнуваат неформални дискусии.

Со други зборови, идејата е да работиме помалку, но подобро.

Минатиот август, јапонската поделба на американскиот компјутерски гигант Мајкрософт исто така сакаше да го намали работното време, но со преминување во четиридневна недела.

Деновите на 2.300 вработени беа оптимизирани со воведување, на пример, пократки состаноци. И повторно – се зголемува продуктивноста на вработените: нивната просечна продуктивност се зголемува за 40% месечно!

А во Франција? Неколку компании веќе ја спроведоа четиридневната работна недела и на 60% од анкетираните им се допадна идејата за овој дополнителен ден за одмор, според студијата објавена од консултантската фирма за човечки ресурси АДП.

Поврзани вести

Колективна тужба против Amazon: Ги „надувал“ цените на е-книгите?

Влатко Зорба

Бесими: Кризната година ја завршивме со 81 процент реализација на капиталните расходи

Влатко Зорба

Словенија, Хрватска и Италија размислуваат за поврзување на пристаништата Копер, Трст и Ријека

Влатко Зорба