Стандард
КОМПАНИИ

ММФ: Валутите на централните банки ќе се соочат со притисок

Во новиот пост на блогот, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) вели дека како што растат дигиталните валути и брзо се развива финансискиот сектор, јавниот и приватниот економски сектор ќе се судрат и ќе извршат притисок врз централните банки да иновираат и да ги следат технолошките сили.

„Денешните, па дури и утрешните пари, тешко дека ќе ги задоволат потребите на денот потоа… Одржувањето на темпото на промена на технологијата, потребите на клиентите и конкуренцијата во приватниот сектор ќе бидат предизвик за централните банки

Затоа, централните банки ќе мора да станат слични на „Епл“ или „Мајкрософт“ за да ги задржат дигиталните валути на границата на технологијата и во паричникот на корисникот како доминантни и преферирана форма на дигитални пари

Многу зависи од способноста и подготвеноста на секоја централна банка за постојани и значителни иновации. Во чекор со технолошките промени, брзиот развој на потребите на клиентите и иновациите во приватниот сектор не е лесен подвиг“, пишува во блог пост.

ММФ верува дека најдобриот начин централните банки да се натпреваруваат со брзата револуција во дигиталната валута е преку градење на систем во кој приватниот сектор може да ги претвори своите средства во валута на централната банка.

„Одговорот лежи во фундаментална симбиотска врска: можност за купување приватни пари во совршено безбедни и ликвидни јавни пари, без разлика дали станува збор за банкноти и монети или резерви на централната банка што ги чуваат избрани банки

Накратко, можноста за купување во валута на централната банка е клучна за стабилноста, интероперабилноста, иновативноста и разновидноста на приватно издадените пари, без разлика дали станува збор за банкарска сметка или за туѓа. Систем со само приватни пари би бил премногу ризичен. И оној кој има само валута на централната банка, може да пропушти важни иновации. Секоја форма на пари се надоврзува на друга за да го обезбеди денешниот систем на двојни пари – рамнотежа што добро ни служеше“.

Како и во денешното општество, ММФ тврди дека двојниот монетарен систем помеѓу јавниот и приватниот сектор може да продолжи да функционира дури и кога централните банки издаваат дигитални валути.

„Ако и кога земјите одат напред со дигиталните валути на централната банка, тие треба да размислат како да го искористат приватниот сектор. Денешниот двопаричен систем може да се прошири и во дигиталната ера. Валутата на централната банка – заедно со регулативата и надзорот – ќе продолжат да бидат клучни за зајакнување на стабилноста и ефикасноста на платниот систем.

А приватно издадените пари можат да ја надополнат оваа основа со иновации и разновидност – можеби дури и повеќе отколку денес. Онаму каде што централните банки избираат да стават на континуитет помеѓу учеството на приватниот и јавниот сектор во понудата на пари, тие ќе се разликуваат зависно од земјата и на крајот зависат од преференциите, технологијата и регулаторната ефективност“.

Поврзани вести

Tesla Model Y или Lamborghini Urus? (ВИДЕО)

Влатко Зорба

Твитер забранува политички огласи

msp-admin

Осигурителен пазар – каде се наоѓа Македонија во однос на регионот?

msp-admin