Стандард
КОМПАНИИ

НЕВИДЕНО ВЛИЈАНИЕ НА КОРОНАТА НА ЕУ ЕКОНОМИЈАТА: Речиси 6 милиони работни места исчезнаа

Корона-кризата има невидено влијание врз економијата на ЕУ, како и врз пазарот на трудот и општеството, според новиот извештај на Европската фондација за подобрување на условите за живот и работа (Eurofound).

Според агенцијата, „до пролетта 2020 година, во ЕУ биле вработени 5,7 милиони помалку луѓе отколку на крајот на 2019 година“, додека стапката на невработеност во 27-члениот блок се зголеми од 6,6 на 6,7 проценти во истиот период.

За 12 месеци пред пролетта 2020 година, вработувањето во ЕУ падна за 2,4 проценти, неделните часови на оние кои сè уште работат паднаа за скоро еден час, а учеството на вработените кои работеа, но не работат веќе, зголемен е за 17 проценти.

„До јули 2020 година, скоро 50 проценти од работниците во ЕУ се префрлија на ексклузивно или скратено работно време, отворајќи нови приливи на пазарот на трудот, бидејќи високообразованите и оние во урбаните области беа во подобра позиција да работат од дома“.

Младите доживеаја најостар пад на вработеноста, додека работниците на возраст од 25 до 54 години и постарите машки работници најверојатно имаа работа со скратено работно време.

Исто така, имаше значителни разлики во условите за работа меѓу земјите-членки, при што Франција, Полска, Италија и Грција беа најтешко погодени од пандемијата, се вели во извештајот.

„Кризата во периодот 2008-2010 година забележа најголеми загуби среде распределбата на платите, додека до вториот квартал на 2020 година, кризата „Ковид-19“ ги погоди главно најниско платените работници.

Eurofound предвиде дека стапката на невработеност ќе се искачи на 8,6 проценти во 2021 година и ќе остане на осум проценти во 2022 година.

„И покрај поширокото влијание на пандемијата врз животните и работните услови и различните сектори во економијата, овие стапки остануваат под врвовите забележани за време на глобалната финансиска и економска криза од 2008-2010 година.

Поврзани вести

Следете ги овие правила и ќе заштедите повеќе пари

msp-admin

Хоби што може да донесе голема заработувачка

msp-admin

Голема хуманитарна акција на асоцијацијата на приредувачи на игри на среќа – АПИС

msp-admin