Стандард
КОМПАНИИ

Повисоки цените на индустриските производи на годишно ниво

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар во септември се пониски за 0,1 процент на месечно ниво и повисоки за 1,2 проценти на годишно ниво, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во септември во споредба со август годинава продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групата „интермедијарни производи, освен енергија“ за 0,5 проценти.

Во септември годинава во споредба со септември лани продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите: „нетрајни производи за широка потрошувачка“ за 1,8 проценти, „капитални производи“ за 1,4 проценти, „енергија“ за 1,5 проценти и „трајни производи за широка потрошувачка“ за 0,7 проценти.

Поврзани вести

Акциите на Apple скокнаа за повеќе од 4 проценти

msp-admin

Присуството на Тесла ја стимулира индустријата за електрични автомобили во Германија

Влатко Зорба

Глобален дигитален данок може да биде воведен уште ова лето

Влатко Зорба