СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Словенија: Потврдена казната на „Агрокор“ од 1 милион евра

Врховниот суд во Љубљана ја отфрли жалбата на „Агрокор“ против првостепената пресуда во врска со непријавувањето на концентрацијата на компаниите „Агрокор“ и „Ардеја Глобал“ при преземањето на станицата за полнење вода „Костел“, пренесува „Сибиз“.

Одлуката на Агенцијата за заштита на конкуренцијата за прекршокот е конечна, а „Агрокор“ мора да плати казна од еден милион евра и трошоци за постапката.

Судот ја одби жалбата како неоснована и со тоа ја потврди одлуката на првостепениот суд, истата е објавена на веб-страницата на Агенцијата за заштита на конкуренцијата.

Во 2019 година, таа агенција го казни „Агрокор“ со 53,9 милиони евра и привремено му забрани да располага со акциите на „Меркатор“, но окружниот суд ја намали казната на еден милион евра.

Врховниот суд тогаш донесе одлука Агенцијата за заштита на конкуренцијата да ги врати акциите на „Агрокор“.

„Агрокор“ планира да го пренесе „Меркатор“ на својот правен наследник, „Фортенова група“, но сè уште не е познато кога тоа ќе се случи.

„Агрокор АГ“, кој беше 100 проценти во сопственост на „стариот“ „Агрокор“, во 2017 година купи стопроцентен удел во „Ардеја Глобал“ од Дубаи, чиј сопственик беше „Костело“. Компанијата ја презеде фабриката за флаширање во 2016 година.

Според Агенцијата за заштита на конкуренцијата, со склучување на договорот, „Агрокор“ имал законски обврски да ја пријави концентрацијата, што требало да се стори во Загреб најдоцна 30 дена по склучувањето на договорот.

Бидејќи „Агрокор“ не го стори тоа и покрај повикот од Агенцијата, во април 2019 година, јавниот правобранител ја покрена постапката за проценка на усогласеноста по службена должност.

Глоба до 10 проценти од годишниот обрт на Групацијата во концентрацијата на компаниите учеснички во претходната финансиска година е пропишана за кршење на доцното известување за концентрацијата до правното лице, пренесува Танјуг.

Поврзани вести

„Луфтханза“ губи милион евра на секои два часа

Влатко Зорба

Најбогатите Американци под Бајден го зголемија своето богатство за 195 милијарди долари

Маск понудил да копа тунел под Мајами за 30 милиони долари

Влатко Зорба