Стандард
КОМПАНИИ

SpaceX ги објави цените за услугите на Falcon 9

SpaceX ја изрази својата подготвеност да дава под закуп простор на ракетата Falcon 9. Предлогот може да им користи на малите сателитски оператори кои немаат десетици милиони долари за лансирање сателити во орбита сами.

Услугата беше објавена минатата година, а сега оние што сакаат можат да резервираат места на Falcon 9. Превоз во орбита на сателит од 200 килограми чини 1 милион долари. Клиентите ќе плаќаат по 5.000 американски долари за секој дополнителен килограм.

Цените на услугите варираат во зависност од масата на товарот и орбитата, каде ќе бидат доставени сателитите. Интернет калкулаторот на SpaceX го проценува лансирањето на сателит од 400 кила на 2 милиони долари. По изборот на потребните параметри, клиентот ќе биде информиран кога се планира лансирање на ракетата.

Минатата недела, SpaceX лансираше уште 60 сателити Starlink во орбитата, а вкупниот број во моментов е 240 сателити. Тие се дел од амбициозниот проект на компанијата за сателитски интернет.

Поврзани вести

ЕБОР донира 77,6 милиони евра за подобра инфраструктура на Западен Балкан

msp-admin

Како да се збогатите: Вложете туѓи, а не свои пари

msp-admin

САД: Амазон, Епл, Фејсбук и Гугл ја злоупотребуваат монополската позиција

msp-admin