СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Три банки казнети со 28 милиони евра

Европскиот регулатор за заштита на пазарната конкуренција изрече глоба на банките „Кредит Свис“, „Кредит Агрикол“ и „Банка на Америка“ во вкупен износ од околу 28,5 милиони евра (34 милиони долари) за организирање трговија со американски обврзници преку чат на социјалните мрежи.

Највисоката индивидуална глоба, од 12,6 милиони евра, ја доби „Банка на Америка“, швајцарскиот „Кредит Свис“ е казнет со 11,9 милиони евра, а на француската „Кредит Агрикол банка“ и е наложено да плати повеќе од 3,9 милиони евра, пренесе „Блумберг“.

„Дојче банка“ исто така беше член на тој банкарски картел, но избегна потенцијална казна од околу 21,5 милиони евра затоа што прва ја извести ЕУ за незаконско однесување.

„Трговците се договорале за стратегиите за трговија, разменуваа чувствителни информации за цените и ги координирале цените“, рече Маргет Вестагер, европски комесар за конкуренција, во е-пошта денес.

Според ваквото однесување, овие инвестициски банки, според неа, имаат ограничена конкуренција на пазарот каде инвестициските и пензиските фондови редовно купуваат и продаваат обврзници во име на нивните инвеститори и пензионери.

Иако изречените казни можат да го нарушат угледот на споменатите финансиски компании, тие се далеку пониски од претходните казни за здружение на картели во ЕУ поради малиот обем на трговија со должнички хартии од вредност во американски долар.

„Ситгруп“, „Кралската банка на Шкотска“ и „ЏејПи Морган Чејс“ се меѓу петте банки кои во 2019 година се согласија да плаќаат казни на ЕУ во вкупен износ од 1,07 милијарди евра поради договорот за стратегии за тргување со девизи, потсетува „Блумберг“.

Поврзани вести

Луфтханза ги обновува летовите до 20 дестинации

msp-admin

BlackBerry продале патенти на Huawei

Влатко Зорба

Над 22% од становите во Скопје се под хипотека

msp-admin