СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Вкупната вредност на трите пакети aнтикризни мерки се проценува на 500 милиони евра

Вкупната вредност на трите пакети aнтикризни мерки кои ги превземаме за поддршка на граѓаните и стопанството за надминување на последиците од КОВИД-19 кризата се проценува на 500 милиони евра, соопшти инистерката за финансии, Нина Ангеловска.

Досега, до граѓаните и фирмите исплатени се околу 140 милиони евра државна помош oд кои 40 милиони евра кон граѓаните
и 100 милиони евра кон фирмите.

За граѓаните:
* Домашна платежна картичка за над 330.000 граѓани – 28.3 милиони евра.
* Ваучери за домашен туризам за над 117.000 граѓани – 12 милиони евра.
* За самостојните уметници – 65.000 евра
* За спортистите – 400.000 евра
* За паричен надоместок за невработеност – 50% од последната просечна нето-плата – 810.000 евра

За компаниите:
* 14.500 денари финансиска поддршка за над 130.000 вработени во над 19.500 фирми – 83,3 милиони евра
* Бескаматни кредити преку Развојната Банка – поддршка за 1.331 претпријатие и над 16.600 вработени – 12,7 милиони евра досега.
* Субенционирање на 50% од придонесите до просечна плата за погодените компании, за над 2500 компании – 1,4 милиони евра
* Ослободување од аконтации за данок на добивка и данок на личен доход за над 1500 даночни обврници – околу 2 милиони евра

Во тек на реализација се и други мерки за поддршка за компаниите како што е јавниот повик кој е отворен до 31ви јули за финансиска поддршка за инвестиции за зголемување на конкурентноста на компаниите за време на и во пост-ковид периодот за што се буџетирани 20 милиони евра http://economy.gov.mk/doc/2823

Како и јавниот повик за субвенции за ко-финансирање на настани http://economy.gov.mk/doc/2824

Со овие средства директно се помагаат граѓаните, се заштитуваат работните места и се помага ликвидноста на стопанството, а со тоа се поттикнува и поддржува економската активност. Досегашните мерки придонесуваат за побрзо и полесно надминување на кризата, а ќе помогнат и во фазата на заживување на економијата, додава таа.

Поврзани вести

Рекламните агенции заминуваат во историјата, „инфлуесерите“ ги преземаат работите во свои раце?

Влатко Зорба

Производството во Италија редуцирано за третина: Повеќе од 420,000 луѓе остануваат без работа

msp-admin

„National Grid“ го купи најголемиот дистрибутер на електрична енергија во Британија за речиси 11 милијарди долари

Влатко Зорба