СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Биткоин е помалку ризичен од „Дау Џонс“, вели експерт на „Блумберг“

Вишиот стратег за стоки на „Блумберг“, Мајк МекГлоун, вели дека Биткоин, најголемата криптовалута во светот, стана помалку ризична од „Дау Џонс“ во својот извештај за Crypto Outlook за февруари.

„Нашиот графикон покажува клучен индикатор за соодносот на цената на Биткоин кон Дау, што се протега надвор од 1 спрема 1: крипто нестабилноста се чини дека е во раните денови на закрепнување откако падна под паритетот во однос на индексот“.

Аналитичарот верува дека фиксното снабдување со Биткоин и постепеното созревање на средството ќе бидат главните двигатели на опаѓачката нестабилност.

До следното преполовување, кое се очекува да се случи во 2024 година, нестабилноста на најголемата криптовалута може да соодветствува со таа на златото.

„Би било наивно да не се очекуваат потешкотии на патот со новата технологија, но доколку не запре човечкиот напредок, електрификацијата и дигитализацијата, Биткоин е подготвен на крајот да стане достојна замена за златото во портфолиото за инвестиции“.

МекГлоун неодамна предвиде дека Биткоин може да се претстави подобро од Дау во 2021 година, повторувајќи го сценариото со технолошкиот индекс „Насдак“ во 2020 година.

Тој му го припишува скокот на Биткоин на 40.000 долари на „растечкиот прилив“ на институционални инвеститори кои ја прифаќаат криптовалутата.

Сега гледа на 20.000 американски долари како на дно, што ќе се преиспита само во случај на „црн лебед“, сличен на колапсот на светските пазари во март 2020 година.

Поврзани вести

Visa ќе прифаќа плаќања со криптовалутата USD Coin

Влатко Зорба

MicroStrategy го „напаѓа“ доларот: Нови 900 милиони долари за Биткоини

Влатко Зорба

Една деценија од исчезнувањето на човекот што го создаде биткоин