Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Скоро 140 милијарди долари во Bitcoin се недостапни во моментов

Љубителите на криптовалути ја фалат децентрализираната природа на Bitcoin. Сепак, несовршените методи што се користат за обезбедување дигитални токени изнесуваат милиони дигитални пари од оптек со мали шанси за закрепнување.

Сопствениците на Bitcoin ги чуваат приватните клучеви потребни за трошење или преместување на токените. Овие клучеви постојат како сложени множества на податоци и често се чуваат во безбедни дигитални паричници. Тие обично се заштитени со лозинки или мерки за проверка.

Додека нивната сложеност им овозможува на сопствениците да ги чуваат своите крипто-валути побезбедно, загубата на клучеви или лозинки за паричникот може да биде поразителна.

Во многу случаи, сопствениците на Bitcoin немаат пристап до нивните средства на неодредено време. Околу 20% од постојните 18,5 милиони BTC се сметаат за изгубени или заробени во недостапни паричници, објави „The New York Times“, повикувајќи се на податоци од „Chainalysis“.

Во моментов, таа сума е околу 40 милијарди долари. Овие BTC остануваат во општата понуда и сè уште имаат вредност, но во пракса не влегуваат во оптек.

Едноставно кажано, овие монети ќе останат недостапни на неодредено време, но нивната недостапност нема да ја промени цената на криптовалутата.

„Постои фраза што ја користи крипто-заедницата: не се ваши клучеви, не се ваши монети“, изјави за „Инсајдер“ Џими Нгуен, претседател на Биткоин Асоцијацијата.

Засега, изреката е точна. Некои берзи, како што е Coinbase, имаат итни мерки за обновување што можат да им помогнат на корисниците да го вратат пристапот до заборавените клучеви или лозинки. Но, берзите се помалку безбедни од офлајн паричниците, а некои се дури и хакирани, истакна Нгуен.

Биткоин заедницата е веќе на раскрсница, каде што членовите се поделени околу тоа дали BTC треба да ги задржи своите безбедносни методи или да замени дел од нејзината децентрализација со заштитни мерки за лесна употреба.

Нгуен спаѓа во последната група. Предлагачот на крипто-валутата тврди дека треба да се воспостават механизми за да им се овозможи на корисниците да повратат недостапни Bitcoin во случај на заборавени лозинки, трансфери на средства и погрешно адресирани плаќања.

Недостатокот на такви системи одржува бариера помеѓу ентузијастите на криптовалутите и оној дел од популацијата што сè уште не се свртел кон Биткоин.

„Ако ги чувам клучевите од вашата куќа, тоа не значи дека ги поседувам клучевите. Можеби сум ги украл клучевите од вашата куќа. Можеби сте ми ги позајмиле клучевите“, рече Нгуен. „Тоа не докажува кој го поседува овој имот или ова средство“.

Одржувањето на сегашниот метод за складирање на Bitcoin исто така ја намалува неговата вредност, и како нов начин на плаќање и како обезбедување, додаде тој.

„Постои расчекор, ако не и целосно лицемерие – меѓу поддржувачите на Bitcoin, бидејќи тие тврдат дека треба да поседувате приватни клучеви за да биде ваша паричката. Ако сакаат вредноста на паричката да расте затоа што расте во употреба, тогаш треба да преземете многу поотворен и лесен за употреба пристап кон Bitcoin“.

Поврзани вести

Square купи биткоини во вредност од 170 милиони долари, цената на криптовалутата се качи на 50.000

Влатко Зорба

Стратезите на „ЏејПи Морган“ загрижени за биткоинот

Влатко Зорба

Најпопуларната дигитална паричка повторно паѓа

Влатко Зорба