СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Јужна Кореја: Сите берзи за криптовалути може да бидат затворени

Шефот на јужнокорејската регулаторна агенција за финансии рече дека сите берзи аа криптовалути во земјата може да бидат затворени во септември.

За време на состанокот на комитетот за политика на Националното собрание на 22 април, Јун Сунг-су, претседател на Комисијата за финансиски услуги (ФСЦ), рече дека агенцијата сè уште не добила никакви барања за давање на виртуелни услуги (VASP) потребни според неодамна изменетиот закон што стапува на сила подоцна оваа година.

„Се проценува дека има 200 берзи на крипто-валути во земјата“, додаде тој. „Но, ако сегашната ситуација продолжи, сите може да згаснат“.

Јун се повика на јужнокорејскиот закон за спречување на перење пари (AML), Закон за известување за финансиски трансакции (FTRA), кој беше изменет минатата година за да се примени на криптовалутите.

Законот наложува VASP да бидат регистрирани кај финансиските органи.

Поврзани вести

Pornhub сега ги прифаќа криптовалутите XRP, DOGE, BNB и USDC

Влатко Зорба

Компанија за „копање“ Bitcoin со пазарна вредност од над милијарда долари

Влатко Зорба

По објавата на Mastercard, Биткоин „тера“ кон 50.000 долари

Влатко Зорба