СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Уште еден голем хеџ фонд ќе инвестира во Биткоин

Фондовите Miller Value Funds планираат да инвестираат во Биткоин, според нивната последна пријава до Комисијата за хартии од вредност (SEC).

„Фондот може да побара изложеност на индиректни инвестиции кон Биткоин со инвестирање во Grayscale Bitcoin Trust, правно лице кое поседува Биткоин“, рекоа тие, додавајќи: „Фондот нема да изврши дополнителни инвестиции во Grayscale Bitcoin Trust, ако, како резултат на инвестицијата, вкупната инвестиција во експозицијата на Биткоин ќе биде повеќе од 15% од нејзините средства во моментот на инвестицијата“.

Инвестицискиот фонд е Miller Opportunity Fund, кој скоро целосно инвестира во акции како што се Uber, Alibaba и Facebook.

Бил Милер, нејзиниот основач, вреди околу половина милијарда долари и неодамна го сподели „stock to flow“ моделот на БТК.

Засега не е јасно колку планираат да инвестираат во Биткоин, но интересен е нивниот праг од 15% од вкупната вредност.

Пред 2020 година, предлогот за институционални инвеститори беше да имаат не повеќе од 1% во БТК.

Сепак, некои написи од минатата година веруваат дека најмалку 10% до 20% е разумнo, а овој фонд е јасно во средина на опсегот.

Колку ќе вложат за да започнат, останува да видиме, бидејќи за прв пат во јавноста имаме ваков инвеститор во крипто-средства.

Поврзани вести

Шефот на „Кракен“: Биткоин може да достигне цена од милион долари и повеќе

Влатко Зорба

Што да очекуваме од Биткоин во март?

Влатко Зорба

Драстичен пад на биткоинот: Денес вреди дури 16.000 долари помалку од пред 10 дена!

Влатко Зорба