СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Кина го тестира дигиталниот јуан во Пекинг

За време на денот на прославата на Лунарната Нова година, кинеските власти издадоа дигитален јуан вреден 10 милиони „физички“ јуани, или приближно 1,5 милиони американски долари.

Средствата, изразени во тековната експериментална национална криптовалута, беа дадени на 50.000 граѓани на Пекинг во нивните дигитални паричници на паметните телефони, со упатства како да ги потрошат во некои од продавниците од претходно креираната листа на приматели на такви трансакции.

Ова не е прв тест за употреба на е-јуан, но е премиера во која се користеше дополнителната функционалност на специјална банкарска картичка, издадена специјално за оваа пригода. Покрај тоа, неколку банкомати во центарот на кинеската престолнина се обучени да прифаќаат плаќања во младата криптовалута.

Жители на Шенжен ќе добијат дигитален јуан како дел од лотарија

Како датум за официјално пуштање на својот дигитален токен, кинеските власти го целат отворањето на Зимските олимписки игри, кои треба да се организираат во Пекинг за точно 12 месеци, доколку тоа го дозволи пандемијата. Планот вклучува издавање на одредена количина е-јуани на сите спортисти учесници, со цел трошење во локалните продавници во рамките на Олимпиското село.

Покрај ангажирањето во глобалните финансиски трендови, е-јуанот може да има и функција на ублажување на ефектите од акумулираните лоши заеми, сметаат кинеските економисти. Покрај претходно споменатото тестирање со граѓани од Пекинг, официјалниот дигитален токен на кинеската централна банка веќе е одобрен за употреба во 12 пилот-проекти на владини институции.

Поврзани вести

„Голдман Сакс“ ќе понуди на клиенти биткоин за управување со богатството

Влатко Зорба

Ethereum се тргува за над 800 американски долари

Влатко Зорба

Биковиот пазар за Биткоин е во критичен месец

Влатко Зорба