Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Пазарната капитализација на Биткоин е половина од таа на среброто (инфографик)

Континуираниот подем на Биткоинот доведе до некои предвидувања дека средството на крајот ќе стане рај за инвеститорите. Сепак, и покрај растот на цената, податоците покажуваат дека криптовалутата продолжува да заостанува зад традиционалните берзански индекси и активите по пазарната капитализација.

Податоците презентирани од Trading Platforms покажуваат дека пазарната капитализација на биткоин од 666 милијарди долари е еднаква на скоро половина (48,6%) од онаа на среброто, што е околу 1,37 трилиони долари заклучно со 17 јануари 2021 година

Пазарната капитализација на биткоинот е исто така еднаква на 32,33% од онаа на британскиот берзански индекс FTSE 100 (2,06 трилиони долари), како и 17,52% од капитализацијата на јапонскиот NIKKEI од 3,08 трилиони долари.

Пазарната вредност на БТК е само 6,28% од пазарната капитализација на златото од 10,60 трилиони долари. Во споредба со американскиот берзански индекс S&P 500, биткоинот претставува само 2,1% од неговата пазарна вредност од 31,66 трилиони долари.

Пазарната капитализација на Биткоин значително се зголеми од третиот квартал на 2020 година, достигнувајќи рекордно ниво од 41.000 долари на 8 јануари. Сè уште е релативно мала класа на средства, што се повеќе не е поврзана со традиционалните класи на средства.

Некои поборници на криптовалутата веруваат дека Биткоинот е на пат да ги замени традиционалните средства и индекси како безбедно прибежиште за инвестиции. На пример, вредноста на дигиталната паричка расте, додека оние на златото и среброто се чини дека стагнираат.

Поврзани вести

Се манипулира ли крипто-пазарот од Bitcoin „китовите“?

Влатко Зорба

Coinbase додава поддршка за три нови алткоини

Влатко Зорба

Милијардер: Ќе се кандидирам за претседател на САД ако Bitcoin стане 1 милион долари

Влатко Зорба