Таг : СОНК

МАКЕДОНИЈА

СОНК: Очекуваме изборната комисија при УКИМ според Уредбата да ги стопира сите активности

Се чини дека е јасна најновата Уредба на Владата за замрзнување на изборните активности на УКИМ сè до завршување на вонредната состојба во државата. Во...
ЕКОНОМИЈА

СОНК не се согласува со предлогот за намалување на платите во администрација

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) не се согласува со предлогот на СДСМ за намалување на платите на вработените во јавната администрација и...
МАКЕДОНИЈА

СОНК реагира на неисполнувањето на договорот за зголемување на платите во високото образование

Берта Китинска
Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) денеска изрази незадоволство од институциите на системот, кои на директен или индиректен начин влијаеле врз неисполнување на...
МАКЕДОНИЈА

СОНК бара од МТСП веднаш да почнат преговорите за Општиот Колективен договор за јавниот сектор

Stefanija Kuzmanovska
Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) бара од Министерството за труд и социјална политика (МТСП) веднаш да се отпочнат преговорите за потпишување на...
МАКЕДОНИЈА

НАкС и СОНК најавија здружување за да докажат репрезентативност, утре средба во МОН

Влатко Зорба
Независниот академски синдикат (НАкС) и Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК) веројатно ќе се здружат за да ја докажат својата репрезентативност. Сметаат дека е...
МАКЕДОНИЈА

Во понеделник СОНК ќе се изјасни дали го прифаќа колективниот договор за култура

Во понеделник ќе се знае дали Предлог колективниот договор за култура е прифатлив за Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК). Претседателот на СОНК, Јаким...
Политика

Заев: Историски договор помеѓу МОН и СОНК, за образованието треба да се грижат мотивирани наставници

Влатко Зорба
„Постигнат историски договор помеѓу МОН и СОНК! Наставниците добиваат дополнителни 10% покачување на платата од jануари 2020. Тоа значи вкупно покачување на платите на просветните...
МАКЕДОНИЈА

Од 1-ви јануари за 10% повисока плата за наставниот кадар

Влатко Зорба
Синдикатот за образование, наука и култура СОНК и Министерството за образование на денешната заедничка средба постигна договор за покачување на платите од 1-ви јануари следната...
Политика

СОНК го ставаат штрајкот во мирување, Адеми вели дека се максимално посветени за изнаоѓање решение

Влатко Зорба
Самостојниот синдикат за образование и наука и култура (СОНК) денеска соопштија дека го ставаат штрајкот во мирување до период на изнаоѓање решение заедно со Министерството...
МАКЕДОНИЈА

Адеми: Се надеваме на договор со СОНК во наредните денови

Министерството за образование и наука и СОНК се договориле да ги продолжат разговорите кои би донеле до спречување на генералниот штрајк кој претседателот на СОНК,...