Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Бразил го казни Apple со 2 милиони долари за продажба на iPhone без полнач

Бразилската агенција за заштита на потрошувачи „Procon-SP“ го казни Apple со 2 милиони долари за нивната одлука да престане да снабдува адаптери за напојување во кутијата со нови мобилни телефони со доаѓањето на iPhone 12. Apple му го понуди на регулаторот својот добро познат аргумент дека ова е еколошки потег, дека повеќето клиенти веќе имаат адаптер дома и дека затоа е непотребно да се создава нов електронски отпад и да се доставуваат дополнителни адаптери со нови мобилни телефони. Сепак, агенцијата заклучи дека ова не е валидна причина за кршење на прописите за заштита на потрошувачите во Бразил.

Покрај паричната казна, Apple доби „строго предупредување“ во Бразил во кое се наведува дека компанијата треба да покаже повеќе разбирање за локалните закони, институции и потрошувачи. „Procon“, исто така, објави дека испратиле официјално прашање до Apple дали ќе ја намалат цената на iPhone, бидејќи полначот не доаѓа со нив, но компанијата не одговорила.

Apple беше предупреден на фактот дека ги крши бразилските закони во декември, и бидејќи досега не ја смени деловната практика, ќе мора да се соочи со казна. Тие сè уште имаат право на жалба, но не е познато дали ќе поднесат жалба или сумата од два милиони долари е прифатлива за нив.

Истата агенција наведува дека Apple дополнително ги мами своите клиенти тврдејќи дека нивните мобилни телефони се водоотпорни. Од iPhone 7 наваму, овие уреди се продаваат со разни IP-сертификати за отпорност на вода и прашина. Забележано е, вели регулаторот, дека кога клиентите ги враќаат своите мобилни телефони на Apple со штета предизвикана од потопување во вода, компанијата не ја признава таквата штета или не сака да ја поправи, иако тие се во гарантниот рок.

Поврзани вести

Sony лансираше 5G паметен телефон (ВИДЕО)

msp-admin

Huawei P30 Lite (2020) може наскоро да се појави во Европа

msp-admin

Корисниците на iOS веќе имаат пристап до илјадници фонтови од Adobe

msp-admin