Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Како би реагирале доколку имате ноќна средба како оваа? (ВИДЕО)

На социјалните мрежи кружи видео од роботско куче наречено „Spot“ од „Бостон Дајнамикс“, кое очигледно самостојно лута по улиците на градот навечер. Некои корисници изразија страв и непријатност поради овој факт, додека некои корисници го бранеа роботот, нагласувајќи дека луѓето си нанесуваат болка едни на други дури и без надворешна помош.

Видеото е снимено минатиот четврток и објавено на Твитер од Канаѓанец, но тој не објасни во кој град е снимен роботот додека скитал по улиците ноќе.

Девојката што го снима видеото е најпрво исплашена, но наскоро го менува ставот кон пријателскиот, па го поздравува робот со четири нозе со „Здраво пријател“ и му вели дека многу го сака, додека во позадина се слуша како нејзиниот пријател го повикува Исус.

Она што е секако интересно е дека „Spot“ се свртел кон снимателот и се чини дека го сликал (или снимил) пред да продолжи со прошетката.

Ова не е прв соло јавен настап за роботот, бидејќи се користи во Сингапур за да се обезбеди социјално дистанцирање за време на нова пандемија на коронавируси, а некои американски полициски оддели исто така го купијаза нивна сопствена употреба, што предизвика голема загриженост при промовирање на граѓанските слободи.

Како и да е, „Spot“ е јавно достапен робот од јуни годинава со цена од 74.500 американски долари, што исто така значи дека снимениот на видеото робот можеби е нечија приватна сопственост.

Поврзани вести

Tesla Model Y „Произведена во Кина“ (ВИДЕО)

msp-admin

Се појави ВИДЕО на Pixelbook Go

msp-admin

Скандалот околу Cyberpunk 2077 се заплеткува

Влатко Зорба