16.8 C
Скопје
25 септември, 2023
СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Новиот Chrome носи најголемо зголемување на перформансите во последните неколку години

Благодарение на подобрувањата „под хаубата“, прелистувачот на Google – Chrome сега е многу побрз.

Google ја објави најновата надградба за најпопуларниот интернет прелистувач во светот, што според него носи најголемо зголемување на перформансите во последните неколку години.

Инженерите на компанијата направија бројни подобрувања благодарение на што корисниците можат да сурфаат на Интернет многу побрзо од денес.

Новата верзија на Chrome сега ќе даде приоритет на активните јазичиња, со што ќе се намали употребата на процесорот до пет пати и ќе се продолжи траењето на батеријата на лаптопот до 1,25 часа.

Исто така, Chrome ќе работи до 25 проценти побрзо, страниците ќе се вчитуваат до седум проценти побрзо и сè ќе работи со помалку енергија и RAM меморија во споредба со претходните верзии. Chrome на Android, при навигација на страници напред и назад, ќе ги вчита „скоро веднаш“, па дури и ваквите вообичаени дејства ќе бидат исклучително брзи.

Друга новина, која прво ќе им биде достапна на корисниците на Chromebook, а подоцна и на корисниците на Chrome на други компјутери, е можноста за пребарување јазичиња директно од лентата со алатки. Со оваа опција (ќе се прикаже како стрелка надолу лоцирана во горниот десен агол до ознаките на прозорците за спуштање, минимизирање и затворање на прозорците) корисниците ќе можат да ги прегледуваат сите отворени јазичиња, но и да ги пребаруваат.

Новина што исто така ќе им биде достапна на корисниците на Chrome наскоро е преземање одредени активности директно од лентата со алатки со едноставно внесување на тие дејства. На пример, ако напишете „бришење на историјата на прелистување“ или „уредување на лозинки“ веднаш под прелистувачот, ќе се појави мала лента на која треба да кликнете и ќе се отворат опциите за чистење историја и лозинки за уредување. Иако релативно брзо може да се пристапи до овие опции меѓу поставките, нивното пишување во лентата со алатки сега ќе ги отвори малку побрзо.

Корисниците на Chrome секако ќе бидат задоволни од новите опции, а за повеќето, најважна ќе биде брзината, па затоа стартувањето на Chrome, отворање нови јазичиња и сурфање, и покрај големиот број отворени јазичиња, треба да биде многу побрзо.

Поврзани вести

Андроид се наоѓа на повеќе од 3 милијарди активни уреди

Истекоа дел од спецификациите на Kirin 1020 и Kirin 820

msp-admin

Развиена батерија за електричен автомобил која се полни за 10 минути

Влатко Зорба