Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Претстои новата феноменална надградба на Wi-Fi (ВИДЕО)

Иновациите, со кои производителите на компјутери и лаптопи редовно не изненадуваат, одат заедно со потребата сите други технологии да стигнат брзо. Со други зборови – дури и ако имате супер моќен телефон или лаптоп, ако на пример Wi-Fi не се обновува редовно, не можете да ја почувствувате промената.

За неколку дена ќе започне CES 2020 и сите карти ќе бидат ставени на маса, но едно е јасно – повеќето нови телефони, лаптопи, телевизори, рутери и други ќе бидат достапни со поддршка за Wi-Fi 6E.

Општо земено, нашата безжична врска ќе се прошири од два на осум-опсег, што ќе ја направи многу побрза и посигурна. Ова е најголемата надградба во последните 20 години, поради што индустриската компанија која го контролира WiFi – Wi-Fi Alliance, започнува да ги сертифицира производите што ја поддржуваат новата технологија, а процесот треба да трае околу половина година.

Всушност, за Wi-Fi 6E се зборуваше минатата година, но во реалноста во 2021 година беше создаден хардвер за да се открие неговиот потенцијал. Сепак, патот не е целосно „асфалтиран“ – IDC очекува само 20 проценти од пратките на Wi-Fi 6 производи да поддржат и Wi-Fi 6E до почетокот на 2022 година.

Не треба да се занемарат ниту глобалните регулатори – САД, Велика Британија, ЕУ, Јужна Кореја, Чиле и Обединетите Арапски Емирати – дадоа зелено светло за да се дозволи употреба на 6 GHz за Wi-Fi, додека пред Бразил, Канада, Мексико и Јапонија има уште барања што треба да се исполнат.

Поврзани вести

Што можат да понудат идните AR очила на Samsung? (ВИДЕО)

Влатко Зорба

Пристигна Zoox – автономното возило на Amazon (ВИДЕО)

msp-admin

Апликација симулира нуклеарна војна и крајот на светот (ВИДЕО)

msp-admin