Одржувањето на оптималните нивоа на железо е од суштинско значење за целокупното здравје, особено за жените кои се поподложни на недостаток на железо поради менструална загуба на крв и бременост.
Недостатокот на железо може да доведе до замор, слабост и вртоглавица. Вклучувањето на храна богата со железо во вашата исхрана е клучно за спречување на анемија и одржување на нивото на енергија.
Еве пет намирници кои можат значително да го зголемат нивото на железо, особено кај жените.
1) Спанаќ
Наполнет со железо, спанаќот е разновиден лиснат зеленчук кој лесно може да се вклучи во различни јадења. Содржи не-хем железо, кое можеби нема да биде толку лесно апсорбирано од телото како хемското железо кое се наоѓа во производите од животинско потекло. Сепак, спојувањето на спанаќот со храна богата со витамин Ц, како што се цитрус или пиперки, ја подобрува апсорпцијата на железо. Вклучувањето на салати од спанаќ, фрапе или динстан спанаќ во вашата секојдневна исхрана може значително да придонесе за задоволување на вашите потреби за железо.
2) Леќата
Овие мешунки се фантастичен извор на железо за жените. Тие содржат добра количина на не-хем железо заедно со влакна и протеини, што ги прави хранлив избор. Леќата е разноврсна и може да се вклучи во супи, чорби, салати или да се направи вкусни ќофтиња или намази. Редовното консумирање леќа може да помогне во одржување на здрави нивоа на железо во телото.
3) Семки од тиква
Семките од тиква се богати со железо. Погодни се за грицкање или може да се попрскаат на салати, јогурт или да се додадат во домашна гранола. Освен тоа, семките од тиква содржат и други есенцијални минерали, што ги прави корисен додаток во исхраната за жените кои сакаат да го зголемат внесот на железо, пренесува timesofindia.com.
4) Киноа
Оваа псевдожитарка не е само одличен извор на протеини и влакна, туку содржи и значително количество железо. Киноата е разноврсна состојка која може да се користи како основа за салати, да се служи како прилог или дури и да се користи во чинии за појадок. Неговата содржина на железо го прави вреден додаток во исхраната, особено за оние кои бараат растителни извори на овој суштински минерал.
5) Посно месо
За оние кои консумираат производи од животинско потекло, посното месо како пилешкото, мисиркиното и говедското се одличен извор на хем железо, кое полесно се апсорбира од телото отколку нехемското железо. Редовното консумирање на посно месо значително го зголемува нивото на железо. Неопходно е да се балансираат овие меса со друга храна богата со хранливи материи за добро заокружена исхрана.
Заедно со јадењето на овие намирници, нивното комбинирање со извори на витамин Ц и избегнување на прекумерно внесување кафе и чај (што може да ја инхибира апсорпцијата на железо) се исто така клучни за одржување на здрави нивоа на железо.
Овие видови на зеленчук нутриционистите ги сметаат за важни за имунитетот и здравјето