Добро е познато дека храната што ја внесуваме во организмот има големо влијание врз нашето целокупно здравје. Меѓу другото, храната што ја јадеме може буквално да го подобри, но и да го загрози нашето здравје, поради што е важно да внимаваме што и колку често консумираме.
Како што објави „Eat This“, постојат одредени намирници за кои диететичарите тврдат дека треба да ги консумираме што почесто, особено ако сме на работ на дијабетес.
Дијабетесот е сериозна состојба поради која нивото на шеќер во крвта е превисоко и го менува нашиот живот од темел. За да ги спречиме последиците од оваа состојба, диететичарите тврдат дека во секојдневната исхрана треба да ги вклучиме следните намирници.
Тоа се:
* киноа
* мешунки
* ореви
* сладок компир
* овесна каша
* зелен лиснат зеленчук
* туна
* лук
* морков
* црвен кромид
Исто така, има храна што луѓето со зголемен ризик од дијабетес треба да ја избегнуваат колку што е можно повеќе, а тоа се сол, млечни производи кои содржат висок процент на масти, бел леб, тестенини, пржена храна, суво месо, засладени сокови, енергетски пијалоци, конзервиран зеленчук, колачи, слатки и алкохол.