Таг : Дијабетес

Здравје и Храна МАГАЗИН

Најмоќна природна помош при дијабетес

Елена Даскалова
Еден од зачините кои ги обожаваме, циметот, има навистина моќно дејство за нашето здравје, освен што дава одличен вкус на храната и на пијалоците. Самиот...
МАКЕДОНИЈА

МЗ: Буџетот за пациентите со дијабетес за 2020 година е 750 милиони денари

Ивана Рамаданова
Со Предлог-буџетот за 2020 година, се обезбедуваат инсулини, инсулински игли, глукагон, ленти за мерење на шеќер и пумпи за континуирано снабдување на инсулин, во висина...
Политика

МЗ: Воведовме три нови типови инсулин, се изготвуваше нова стратегија за третман на дијабетес

Влатко Зорба
Министерството за здравство соопшти дека е целосно посветено на обезбедување најквалитетен третман за сите пациенти со дијабетес. Во 2018 година, направени се значајни реформи со...
МАКЕДОНИЈА

Сојуз на дијабетичари: Го поздравуваме уништувањето на инсулин набавен со паралелен увоз

Александар Тодески
Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија (СЗДМ) ја поздравува одлуката на Владата на Република Северна Македонија и на Министерството за здравство, за уништување на...
МАКЕДОНИЈА

Секој деветти возрасен човек во Македонија има дијабетес

Ивана Рамаданова
Бројот на заболени од дијабетес во земјава изнесува 123.850, покажуваат податоците од електронскиот систем „МојТермин“ заклучно со 31 декември 2018 година, истакна претседателот на Националната...
Здравје и Храна МАГАЗИН

Шест неочигледни симптоми на дијабетесот

user2
Дијабетесот е болест која се карактеризира со покачена гликоза во крвта поради ослабениот одговор на инсулинот или неговото недоволно производство во организмот. Инсулинот е хормон...