Управувањето со дијабетес бара повеќе од регулирање на внесот на шеќер, тоа е холистички пристап кон исхраната.
За оние кои страдаат од дијабетес, прилагодувањето на исхраната е често задолжително, а многу експерти истакнуваат дека две намирници особено придонесуваат за подобра контрола на шеќерот, здравје на срцето и општа благосостојба.
Општо земено, подобро е да се јаде што е можно поразновиден и многу овошје и зеленчук.
Зелен лиснат зеленчук (спанаќ, кељ, блитва)
Овој вид зеленчук нуди многу влакна, витамини и минерали и е многу низок во јаглехидратите, што го прави идеален избор за луѓе со дијабетес. Зелениот лиснат зеленчук има низок гликемиски индекс и е богат со антиоксиданси како што се витамин К, магнезиум и фолна киселина.
Редовното консумирање на овие намирници може да помогне во стабилизирање на гликозата и намалување на ризикот од срцеви заболувања, со што придонесува за целокупно подобрено здравје. Многу експерти препорачуваат консумирање најмалку три порции зелен лиснат зеленчук неделно, може да се јадат во салати, смутија и супи.
Јаткасти плодови (бразилски ореви, бадеми, ореви)
Јаткастите плодови се совршен извор на здрави масти, протеини и влакна. Редовното консумирање јаткасти плодови го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања кај луѓето со дијабетес и ги подобрува метаболните параметри, пишува клиниката Мајо.
Healthline истакнува дека дури и мали порции од 20 до 30 грама бадеми или ореви неколку пати неделно помагаат во регулирањето на гликозата, намалувањето на холестеролот и поттикнувањето на ситоста. Се препорачува да се консумираат две до три порции јаткасти плодови неделно. Експертите советуваат, на пример, да се јаде една шака бадеми за ужина или да се направи ужина од јогурт со јаткасти плодови.