Се чини дека околу 500 гени „директно влијаат“ на исхраната на луѓето, според Медицинскиот факултет на Универзитетот во Колорадо, кој ги анализирал здравствените, социјалните и економските податоци на луѓето од UK Biobank, база на податоци со повеќе од 500.000 луѓе.
Тие заклучија дека се чини дека има 300 гени „директно поврзани“ со консумацијата на одредени видови храна и близу 200 гени поврзани со навиките за исхрана околу групите на храна како што се риба или овошје.
„Некои од гените што ги идентификувавме се поврзани со сензорни патишта – вклучувајќи ги оние за вкус, мирис и текстура – и исто така може да го зголемат реакцијата на наградувањето во мозокот“, рече Џоан Кол од Универзитетот во Колорадо, која ќе ги претстави наодите на годишната конференција на Американското здружение за исхрана во Бостон.
„Бидејќи генетиката игра многу помала улога во влијанието на внесот на храна од сите фактори на животната средина, треба да проучуваме стотици илјади поединци за да откриеме генетски влијанија меѓу факторите на животната средина“, рече Кол. Откривањето на врските помеѓу гените и видовите храна на крајот би можело да помогне во дизајнирањето на диети и програми за слабеење.