Во постудениот дел од годината треба да го зајакнеме имунитетот за да се спротивставиме на сезонските болести. Редовниот сон, вежбањето и здравата исхрана се неопходни за здрав живот. Сепак, и покрај ваквата диета, не е на место да се земаат дополнителни витамини, бидејќи некои, како што е витаминот Б12, не може да се најдат во храната од растителна основа.
Пиридоксин, попознат како витамин Б6, е исто така важен за зајакнување на имунитетот. Витаминот Б6 е фасцинантна молекула вклучена во над 150 биохемиски реакции, пишува на страниците на Американската национална библиотека за медицина.
Витаминот Б6 е неопходен за здравјето и правилното функционирање на човечкото тело. Неопходен е за репродукција на клетките, а игра важна улога во метаболизмот на амино киселините, создавањето на протеини и црвени крвни зрнца. Тоа е клучно за нормално функционирање на целиот имунолошки систем.
Која храна содржи витамин Б6?
Витаминот Б6 може да се најде во храната од животинско потекло. Извори на витамин Б6 се месото, говедскиот црн дроб, туната, лососот, жолчките, компирот, зелениот зеленчук, бананите.
Пиридоксин, познат и како витамин Б6, е составен дел од Б комплексот. Б комплекс витамини вклучуваат тиамин или витамин Б1, рибофлавин или витамин Б2, ниацин или витамин Б3, пантотенска киселина или витамин Б5, биотин или витамин Б7, фолна киселина или витамин Б9 и цијанокобаламин или витамин Б12.
Недостатокот на витамин Б6 може да се препознае преку следниве симптоми:
* замор,
* слабост,
* анемија,
* грчеви и болки во стомакот,
* депресија.