Во последниве години, пуканките станаа популарен избор за ужина за оние кои сакаат да изгубат тежина.
Популарноста е разбирлива со оглед на практичноста и разновидноста. Сепак, има многу информации за тоа дали пуканките се добри или лоши за слабеење.
Пуканките се цело зрно и еден вид производ од пченка. Кога ќе се загрее зрното пченка, неговото зрно пука, создавајќи ја меката закуска што сите ја знаеме.
Една од примарните придобивки на пуканките е неговата висока содржина на влакна, кои се клучни за здрав дигестивен систем и можат да помогнат при губење на тежината со тоа што ќе се чувствувате сити подолго време.
Содржина на калории
Пуканките печени без масло имаат малку калории. Порција од три чаши содржи околу 90 до 100 калории. Исто така, тие речиси и да не содржат масти и шеќер. Ова ги прави пуканките одлична закуска за оние кои бројат калории.
Улогата на пуканките во губење на тежината
Поради високата содржина на влакна, пуканките можат да ни помогнат да се чувствуваме сити со релативно низок внес на калории. Ова може да го намали вкупниот внес на калории, што е можеби најважниот фактор за губење на тежината. Покрај тоа, замената на помалку здрави грицки со пуканки може да биде паметна стратегија за намалување на внесот на калории.
Потенцијални недостатоци
Најголем ризик со пуканките се нездравите адитиви. Путер, карамела и кашкавал значително ја зголемуваат содржината на калории и маснотии, што ги намалува придобивките од омилената закуска. Дури и пуканки печени без масло може да придонесат за зголемување на телесната тежина ако се консумираат во прекумерни количини. Контролата на порциите е клучна.
Покрај тоа, пуканки во микробранова печка и претходно пакувани пуканки често содржат додадени масти, шеќери и додадени ароми, што ги прави помалку идеални за губење на тежината, пишува Masala Monk.
Како заклучок, домашните пуканки генерално се подобри за слабеење отколку пуканки купени во продавница или микробранова печка. Тоа е затоа што можеме да ги контролираме додатоците и големината на порциите.