10.8 C
Скопје
17 септември, 2024
СТАНДАРД life
Здравје

Сакате црвено месо? Еве што се случува со вашето тело ако го јадете често?

Црвеното месо, како говедско, свинско, јагнешко и дивеч, содржи важни хранливи материи како што се протеини, железо и витамин Б12. Сепак, прекумерното консумирање на ова месо може да има различни ефекти врз вашето здравје.

На пример, црвеното месо може да придонесе за зголемено ниво на холестерол, да го зголеми ризикот од дијабетес тип 2, па дури и да ја зголеми веројатноста за рак на дебелото црево. Од друга страна, црвеното месо е богато со протеини и хранливи материи како витамин Б12 и железо, што може да ви помогне да бидете полни со енергија и да се чувствувате сити.

Еве ги предностите и недостатоците на црвеното месо:

Висока содржина на протеини

Месото, како што се говедско и дивеч, се богати со протеини. На пример, порција дивеч од 85 грама има 26 грама протеини, додека порција од 113 грама мелено говедско месо содржи 23 грама. Бидејќи дневната препорачана количина на протеини е 50 грама, консумирањето на овие видови месо секој ден може да ве приближи до вашите цели.

Го зголемува нивото на холестерол

Холестеролот, и LDL (лош) и HDL (добар), е важен индикатор за здравјето на срцето и крвните садови. Прекумерното внесување црвено месо, особено преработеното месо, може да го зголеми нивото на LDL холестеролот. Истражувањата покажаа дека секојдневното консумирање на овие видови месо може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, пишува Eat This.

Го зголемува ризикот од дијабетес тип 2

Иако ризикот од дијабетес тип 2 се чини дека е поврзан само со внесот на јаглени хидрати, протеините како црвеното месо исто така можат да влијаат на развојот на оваа форма на дијабетес. Истражувањата сугерираат дека консумирањето црвено месо може да го зголеми воспалението, телесната тежина и висцералните масти – фактори кои придонесуваат за развој на дијабетес.

Ја одржува енергијата

Црвеното месо, освен со протеини, е богато и со витамин Б12 и железо, кое е важно за одржување на енергијата и виталноста. Недостатокот на овие хранливи материи може да предизвика замор и слабост.

Го зголемува ризикот од рак на дебелото црево

Секојдневното консумирање црвено месо може да го зголеми ризикот од рак на дебелото црево. Бидејќи некои истражувања укажуваат на поврзаност помеѓу консумирањето црвено месо и зголемениот ризик од рак, особено преработеното месо, важно е ова месо да се консумира умерено.

Дава чувство на ситост

Протеините многу заситуваат, па секојдневното консумирање црвено месо може да придонесе за чувството на ситост. Комбинирањето на црвеното месо со други хранливи материи за полнење, како што се сложените јаглехидрати и здравите масти (како што е спарувањето на јагнешкото со киноа или готвењето свинско месо во маслиново масло) може да го отежне одржувањето на тежината.

Поврзани вести

Дали ја добивте првата менструација подоцна? Можеби сте изложени на поголем ризик од деменција

Radmila Tasevska

Сакате да изгубите тежина? Ова е најдобриот избор за појадок

Radmila Tasevska

Нутриционистка: Намирници кои никогаш не треба да ги јадете за појадок

Urednik