СТАНДАРД life
Здравје

Зошто ни е потребен селенот?

Селенот игра клучна улога во одржувањето на целокупното здравје и благосостојба на човечкото тело. Иако е потребен во мали количини, селенот е незаменлив за различни физиолошки функции, а неговиот недостаток може да доведе до значителни здравствени проблеми.

Селенот има антиканцерогено дејство

Додека соодветните нивоа на селен се поврзани со помал ризик од одредени видови на рак, прекумерното внесување може да биде штетно. Истражувањата покажуваат дека антиканцерогените ефекти на селенот може да се поврзани со неговата улога во поправка на ДНК, поддршка на имунолошкиот систем и модулација на оксидативниот стрес. Сепак, врската е сложена, а придобивките се чини дека зависат од контекстот. Од клучно значење е да се одржи оптимална рамнотежа на селен, бидејќи и недостатокот и вишокот се поврзани со зголемен ризик од рак, што ја нагласува важноста на умерено внесување на селен, известува „Тајмс оф Индија“.

Селенот има различни улоги во телото

Селенот служи како клучна компонента на селенопротеините, група на протеини кои содржат селен во форма на аминокиселина селеноцистеин. Овие селенопротеини играат различни улоги во антиоксидантната одбрана, метаболизмот на тироидните хормони, синтезата и поправката на ДНК, функцијата на имунолошкиот систем и заштитата од инфекции. Еден од добро познатите селенопротеини е глутатион пероксидазата, антиоксиданс ензим кој помага во неутрализирање на штетните слободни радикали во телото, со што ги штити клетките од оксидативно оштетување.

Улогата на антиоксидансите

Антиоксидативните својства на селенот се особено важни во контекст на целокупното здравје. Слободните радикали, кои се произведуваат како нуспроизводи на нормалните метаболички процеси или од изложување на фактори на животната средина како што се загадувањето и УВ зрачењето, може да предизвикаат оштетување на клетките и да придонесат за процесот на стареење. Селенот, преку својата улога во антиоксидантната одбрана, помага да се спротивстави на штетните ефекти на слободните радикали и ја поддржува способноста на телото да го одржува клеточниот интегритет.

Вклучен е во метаболизмот на тироидните хормони

Друга критична функција на селенот е неговото учество во метаболизмот на тироидните хормони. Селенот е неопходен за конверзија на тироиден хормон тироксин (Т4) во неговата активна форма, тријодотиронин (Т3). Правилното функционирање на тироидната жлезда е клучно за регулирање на метаболизмот, производството на енергија и целокупниот раст и развој.

Има централна улога во имунитетот

Селенот исто така игра витална улога во функцијата на имунолошкиот систем. Тој е вклучен во активирањето и модулацијата на имуните клетки, помагајќи му на телото ефикасно да реагира на инфекции и болести. Соодветните нивоа на селен се поврзани со подобрување на имунолошкиот одговор и намален ризик од одредени инфекции.

Недостаток на селен

Недостатокот на селен е редок кај добро хранети популации, но може да се појави во региони со низок почвен селен, што доведува до недостатоци кај локално одгледуваните култури. Долготрајниот недостаток на селен може да резултира со сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи мускулна слабост, замор и зголемен ризик од одредени болести.

Колку селен е потребен дневно?

На нашето тело му треба мала количина на дневна основа, за разлика од другите есенцијални витамини и минерали кои му се потребни во големи количини. На возрасните им требаат до 55 mcg селен дневно, а на децата може да им се даде 20-30 mcg од овој микроелемент.

Извори на храна на селен

Додека селенот е од суштинско значење за здравјето, важно е да се одржува рамнотежа бидејќи прекумерното внесување може да доведе до токсичност. Препорачаниот внес на селен во исхраната (РДА) варира во зависност од возраста, полот и фазата од животот и важно е да се исполнат овие препораки преку урамнотежена исхрана. Добрите диететски извори на селен вклучуваат јаткасти плодови (особено бразилски ореви), семиња, риба, живина, посно месо и цели зрна. Јадењето само еден или два бразилски ореви може да го обезбеди вашиот дневен препорачан внес, па затоа е важно да не претерувате.

Различни видови риби се добар извор на селен. Туната, сардините, лососот и ракчињата се примери за морска храна богата со селен. Раковите, јастозите, школките и остригите содржат значителни количини на селен. Јајцата, особено жолчките, содржат селен. Сепак, содржината на селен во јајцата може да варира во зависност од исхраната на кокошката. Брокулата, спанаќот и компирот се примери за зеленчук кој содржи селен. Гравот, леќата и грашокот содржат селен, иако нивото може да не е толку високо како во некои други намирници.

Поврзани вести

Луѓето кои ги прават овие три работи секое утро имаат поздрав мозок

Radmila Tasevska

Лицата со нулта крвна група се подложни на овие болести

Radmila Tasevska

Сакате црвено месо? Еве што се случува со вашето тело ако го јадете често?

Urednik