СТАНДАРД life
Храна

Рецепт леб што треба да го јадат жените во педесеттите години

Кога жените ќе наполнат 50 години, нивната склоност да се здебелуваат и да страдаат од разни воспаленија се зголемува. Ако го заменат традиционалниот бел леб со леб од брашно од хељда, ќе доживеат многу придобивки.

Женското тело доживува одредени промени со доаѓањето на менопаузата и драстичното намалување на нивото на естроген, а еден од ефектите што многумина веднаш го чувствуваат е склоноста кон дебелеење и зголемување на воспаленијата.

Покрај тоа, намалениот естроген може да ја зголеми отпорноста на инсулин и нивото на гликоза во крвта, како и акумулацијата на висцералните маснотии, предизвикувајќи зголемување на маркерите на воспаление, како што е Ц-реактивниот протеин. Ова е причината зошто е толку важно во вашата исхрана да вклучите храна која помага да се намали воспалението.

А кога сакаме да ослабеме, една од првите намирници кои треба да се исфрлат од исхраната е лебот, но постои еден вид леб кој особено се препорачува за време на менопаузата за контрола на тежината: мислиме на лебот од хељда.

Лебот од хељда има уникатен состав што го прави одличен сојузник за време на менопаузата. Хељдата е всушност семе, а не зрно и е познато дека е одличен извор на протеини, влакна и антиоксиданси како кверцетинот.

Како да направите леб од хељда?

Лебот од брашно од хељда, и покрај неговото име, не се прави исклучиво од хељда, бидејќи не содржи глутен и лебот може да биде тврд. Ова е причината зошто се меша со други брашна, како брашно од пченица без глутен, за да се создаде обработливо тесто.

Можете да подготвите леб од хељда според овој основен рецепт:

Состојки:

* 1 чаша брашно од хељда
* 1 чаша пченично брашно без глутен.
* 1 лажичка активен сув квасец.
* 1 лажичка сол.
* 1 лажица шеќер или мед.
* 1 1/4 чаши топла вода.
* 2 лажици маслиново масло (по избор).
* Семиња или јаткасти плодови по вкус (опционално).

Подготовка:

Во топла вода измешајте ги квасецот и шеќерот и оставете да отстојат неколку минути додека не се запени. Ова покажува дека квасецот е активен.

Во голем сад измешајте ги брашната, како и солта. На сувите состојки додадете ја смесата од активираниот квасец. Ако сакате, можете да додадете маслиново масло во овој момент.

Месете го тестото неколку минути додека не стане мазно и еластично. Ако тестото е премногу лепливо, додадете уште малку брашно од хељда.

Покријте го садот со влажна крпа и оставете го тестото да отстои околу еден час или додека не се удвои во големина.

Загрејте ја рерната на 180°C.

Замесете тесто за да се исфрли воздухот. Можете да направите леб или да користите тави за леб.
Оставете го тестото да одмори околу 15-20 минути.

По желба, лебот посипете го со семки или јаткасти плодови.

Печете го лебот во загреаната рерна околу 30-40 минути или додека не порумени.

Оставете да се излади пред да го исечете и послужите.

На здравје!

5 знаци дека јадеме премногу леб

Поврзани вести

Сочен колач со прелив од портокал

Radmila Tasevska

Њујоршки чизкејк

Urednik

(РЕЦЕПТ) Здраво и посно пире!

Urednik