СТАНДАРД life
Храна

Киш со праз: Вкусно зимско јадење

Доколку сте љубители на праз, ви предлагаме да го пробате совршеното јадење за овие студени денови – киш од праз.

Вкусно јадење кое брзо ве заситува и не е скапо.

Состојки:

* 3 големи прачки праз, само белиот и светлозелениот дел
* 2 лажици масло
* 1 чешне лук
* 2 жолчки
* 1 цело јајце
* 1 пакување лиснато тесто
* ¾ чаша млеко
* 100 гр рендано полномасно сирење
* сол и бибер по вкус

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Со сукало развлечете го лиснатото тесто до дебелина од 4 мм. Ставете го во огноотпорен сад или тавче намачкан со путер и избоцкајте го со вилушка. Тестото треба да ги покрие и страните.

Празот убаво измијте го и исцедете го, па исечете го на прстени.

Загрејте го маслото на средна температура и додадете го празот и малку сол. Пржете додека не омекне, повремено мешајќи.

Додадете ситно сечкан лук и пржете половина минута. Извадете од шпоретот.

Во средна чинија изматете ги жолчката и јајцето. Лиснатото тесто лесно премачкајте го со изматените јајца. Ставете во загреана рерна 10 минути, а потоа извадете ја.

Додадете сол (околу ½ лажичка), бибер и млеко во јајцата и изматете.

Над лиснатото тесто премачкајте го празот во рамномерен слој. Посипете сирење одозгора во рамномерен слој.

Прелијте ги со изматените јајца и млекото.

Ставете во рерна и печете 30 минути или додека не порумени. Оставете да се излади петнаесетина минути пред послужување.

На здравје!

Поврзани вести

Рецепт за најпопуларната роденденска торта во Југославија, која денес е заборавена

Urednik

Идеја за посен ручек: Ослиќ во медитерански стил

Urednik

Торта со морков и сирење

Urednik