„Шпагети ала Нерано“ е традиционално италијанско јадење кое потекнува од југот на земјата, од живописното гратче Нерано, кое се наоѓа на брегот на Амалфи. Ова јадење за прв пат е подготвено во 1950-тите во семејниот ресторан Марија Грација, каде што комбинацијата од локални, сезонски состојки и генијалноста на кујната создале рецепт кој набрзо ги освоил срцата на локалните гости.
Ова јадење ја отелотворува едноставноста и елеганцијата на медитеранската кујна – јадење кое создава вистинско кулинарско изненадување од скромни состојки. Главната улога ја играат тиквичките, кои внимателно се пржат додека не добијат златна боја, а потоа се мешаат со специјалното сирење Проволоне дел Монако, создавајќи свиленкасто-кремаст сос.
Потребни состојки
Токму сега, кога сезоната на тиквички е во полн ек, е идеално време да ги искористите на најдобар можен начин – во ова едноставно, но исклучително ароматично јадење.
За ова јадење потребно ви е:
* шпагети
* тиквички
* лук
* сирење Проволоне дел Монако
* маслиново масло
* босилек
* сол и бибер
* путер.
Автентичниот вкус се постигнува со сирење Проволоне дел Монако, но ако не можете да го најдете, користете комбинација од добро сирење Проволоне и малку пармезан или Грана Падано. Клучот е во кремастата комбинација од скробна вода, сирење и пржени тиквички.
Како се подготвува?
Исечете ги тиквичките на тенки прстени и пржете ги во маслиново масло. Исцедете ги на хартиена крпа и додадете малку сол. Сварете ги тестенините ал денте и сочувајте малку од скробната вода од готвењето на тестенините на страна.
Загрејте малку маслиново масло во голема тава и додадете го згмечениот лук. Оставете лукот да ја ослободи својата арома, а потоа извадете го. Додадете ги пржените тиквички, неколку лажици од водата за готвење и мешајте додека тиквичките не почнат да се распаѓаат и да создаваат сос.
Додајте ги сварените шпагети во тавчето со тиквичките. Мешајте на тивок оган и полека додадете рендано сирење и уште малку вода за готвење, а потоа мешајте додека не добиете кремаст сос. По желба, додадете парче путер.
Додајте сечкан свеж босилек и свежо мелен пипер. Доколку е потребно, додадете уште сол. Сервирајте топло.
На здравје!