24.8 C
Скопје
18 септември, 2025
СТАНДАРД life
Фото: Freepik
Храна

Највкусна торта од моркови: Миризлива, сочна и без зрно шеќер

Обожавателите на популарната торта од моркови ќе ја обожаваат оваа поздрава и похранлива верзија, одлична алтернатива на класичниот рецепт. – торта од моркови од интегрално брашно без додаден рафиниран шеќер.

Во оваа интегрална верзија на тортата, без трошки и без рафиниран шеќер, главната улога ја играат интегралното брашно, природните засладувачи и ароматичните зачини кои му даваат на тортата посебна полнина на вкус.

Заедно со морковите, урмите му даваат на колачот вкус како совршена природна противтежа, бидејќи целосно ја заменуваат потребата од рафиниран шеќер. Рецептот добива дополнителна хранлива вредност од интегралното пченично и овесното брашно, кои се побогати со растителни влакна и хранливи материи од класичните видови.

За пополн вкус, можете да додадете грубо сечкани ореви, додека циметот, ѓумбирот и ренданата кора од портокал ќе додадат суптилни ароматични ноти и ќе му дадат на колачот заводлива топлина. Резултатот е едноставен, сочен и миризлив колач кој совршено се вклопува во категоријата поздрави десерти – но, исто како и другите десерти, овој треба да се консумира повремено, во моменти кога сакате да го комбинирате задоволството со поздрава диетална одлука.

Потребни состојки:

* 180–200 г рендан среден морков
* 3 јајца
* 90 гр интегрално брашно
* 90 гр интегрално овесно брашно
* 120 мл обичен јогурт
* 70 мл лесно маслиново масло
* 80 гр урми без семки (натопени и сечкани)
* 8 гр прашок за пециво (1 полна лажичка)
* 1 лажичка мелен цимет
* ½ лажичка мелен ѓумбир (по желба)
* прстофат сол
* 30 гр ореви (по желба)
* рендана кора од ½ портокал (по желба)

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 °C и подгответе кружен калап за торта со дијаметар од околу 20 см. Обложете го калапот со хартија за печење или лесно намастете го. Измешајте ги урмите што претходно сте ги натопиле во мазна паста, потоа измешајте ги со јајцата и добро измешајте. Додадете го маслото и јогуртот и повторно измешајте сè. Потоа додадете го ренданиот морков.

Во посебен сад измешајте ги сувите состојки – пченично и овесно брашно, прашок за пециво, цимет, ѓумбир по желба и прстофат сол. Постепено додавајте ги сувите состојки во смесата со јајца, мешајќи нежно додека сè добро не се соедини. Во оваа фаза, можете да ги додадете и сечканите ореви и ренданата кора од портокал, доколку сакате.

Истурете ја смесата во подготвениот калап и печете приближно 35 до 40 минути, или додека чепкалка за заби забодена во центарот на тортата не излезе чиста. По печењето, оставете тортата целосно да се олади пред да го извадите од калапот.

За дополнителна декорација, можете да ја посипете површината на тортата со ситно рендан морков и сечкани јаткасти плодови како што се ореви, бадеми или печени лешници. Ако сакате декорацијата подобро да се залепи на тортата, прво нанесете тенок слој обичен јогурт.

На здравје!

Поврзани вести

Пица која не дебелее: Лажното тесто е хит, а ова е совршениот рецепт

Radmila Tasevska

Сочен колач со прелив од портокал

Radmila Tasevska

Брз петочки ручек: Печени компири со печурки

Urednik