СТАНДАРД life
АНАЛИЗИ

Сега е време за глобален фискален одговор на коронавирусот

Првата одговорност на владите е да обезбедат опстанок и физичка безбедност на нивните граѓани. Втората е да се заштити нивната материјална благосостојба. Епидемијата на коронавирус им се заканува и на двете. Владите се бавни во решавање на предизвикот, пишува „Фајненшал тајмс“ во својот редакциски коментар.

Веќе е јасно дека вирусот претставува потенцијално катастрофален ризик за јавното здравство, што може да се реши само преку мерки за итни случаи од далечина кои спречуваат голем дел од економската активност. Задачата е да се спроведат овие мерки – повеќето западни влади сега ги прават, иако понекогаш заостануваат зад иницијативите на приватниот сектор – додека се минимизираат економските штети.

Парите не треба да бидат пречка за можноста здравствените служби да дадат се од себе за да ја контролираат епидемијата и да лекуваат пациенти. Загриженоста за јавните финансии во тој момент е перверзна и контрапродуктивна: трошењето премногу малку е повеќе закана за просперитет, отколку да се троши премногу.

Покрај тоа, економската штета се помножува со ефектите од првичните превирања. Работниците кои ги губат работните места и деловните субјекти што немаат готовина ги намалуваат своите набавки, што пак предизвикува уште повеќе работници и компании да ја изгубат својата егзистенција.

На владите не им треба заштеда на време и губење време за да се минимизираат ваквите споредни ефекти од привремено нарушување на протокот на пари и приходот. Тие треба да воспостават дарежливи програми за кредит, гаранција и поддршка за приход. Тие исто така треба да бидат дизајнирани за сектори каде што се вообичаени самовработувањето, хонорарните работни места или работа на проекти, како што се креативните индустрии.

Падот на очекувањата за инфлација укажува дека контракцијата на побарувачката е уште подраматична од потребата од снабдување. Силниот макроекономски стимул е оправдан. Централните банки ја презедоа одговорноста. Одговорот од учебник на Англиската Централна банка комбинира вообичаени стимулации, насочена поддршка за ликвидност и олеснување на регулаторните барања. Федералните резерви истурија стотици милијарди долари на пазарот на стрес. Европската централна банка не ги намали каматните стапки, но разработи силен пакет набавки на обврзници и стимулации за банките да го одржат своето деловно кредитирање.

Сепак, овој пакет беше сериозно поткопан кога претседателот на ЕЦБ, Кристин Лагард, се чинеше дека ја отфрли потребата да се ограничи несоодветноста во трошењето за финансирање на владата, што речиси го донесе еврото на колена во 2011-12 година. Подоцна стана јасно, но штетата е направена: Приносите на државните обврзници се зголемија. ЕЦБ сега мора да се изјасни дека ќе ја поздрави програмата за спасување на еврозоната безусловно, насочена кон Италија, со цел да се активира итна програма за откуп на обврзници воведена во последната криза и да биде подготвена да купи италијански обврзници еднострано, доколку пазарите го нарушат финансирањето на Рим за коронавирус.

Додека ЕЦБ не ја покаже својата поддршка за Италија, оваа улога паѓа на партнерите во ЕУ. Знаците се позитивни. Урсула фон дер Лејен, претседател на Европската комисија, стави на маса пари од буџетот на ЕУ и беше непоколеблива дека Италија и другите земји треба да потрошат онолку колку што треба, заради кризата со вирусот. Дури и Берлин изрази слични ставови. Комисијата вети дека нема да дозволи фискални и правила за конкуренција да застанат на патот, и сега треба да ги замоли земјите-членки да активираат општа клаузула за избегнување на овие правила.

Но, не сите влади ја покажаа потребната решеност. САД допрва треба да излезат со соодветна реакција за јавното здравство, а камо ли за фискалната програма. Не постои ништо како глобална економска координација постигната во 2008-9 година, иако потребата за координиран стимул е исто толку голема. Кога министрите за финансии на ЕУ ќе се состанат оваа недела, тие не треба да ја изгубат својата шанса да го обезбедат тоа.

Поврзани вести

Електрични возила: клучна алка за почист транспорт?

Влатко Зорба

Тешка грешка на Путин

msp-admin

Дали патот до реформите во МРТ и поплочен со нови канали?

msp-admin