Стандард
АНАЛИЗИ

Земјите во развој ќе дознаат дали Кина може да дејствува како вистински светски лидер

Последната глобална криза беше причина за подемот на Кина. Во годините по крахот во 2008 година, масивниот стимул стана главен двигател на глобалниот раст. Статусот на Комунистичката партија се зголеми и разви арсенал на аргументи против либералниот, пазарно ориентиран, економски и политички поредок што Западот долго го промовираше.

Барем така многу лидери во Пекинг ги гледаа работите. Значи не е изненадувачки што овие лидери сега ќе се обидат да ја претворат оваа нова криза во предност, пишува Михир Шарма за „Блумберг“.

Сепак, нивната задача ќе биде многу потешка отколку во 2008 година – и не само затоа што многу луѓе ширум светот ја обвинуваат за брзото ширење на пандемијата и првичното сузбивање од страна на кинеската влада за вестите за коронавирусот. При претходната криза, Кина може да покаже сопрст на западните земји и да рече: Тие ги уништија глобалните финансии. Овој пат кинеските лидери ќе треба да покажат дека се способни да го поправат тоа што е скршено. Ќе мора да направат позитивно тврдење за глобалното лидерство.

Едноставно, да се погрижат за работите дома веќе нема да биде доволно. После последната криза, стимулот на Кина од 4 трилиони јуани ја поддржа побарувачката и ги зголеми цените на суровините до нови врвови низ целиот свет, задржувајќи десетици помалку развиени земји „над водата“. Кинеските компании, наполнети од стимулации, го шетаат светот и инвестираат во економии богати со ресурси.

Денес, сепак, Кина има многу помалку пари да фрла. Според „Блумберг економикс“, „во споредба со претходните вишоци“ за време на последната криза, „сега мора да очекуваме дека Кина ќе заземе поумерен пристап“.

Уште полошо, овие трошоци поддржани од стимул имаа непријатни последици: Кина е веќе огромен и често скриен заемодавател во некои од најзадолжените земји во светот, многумина принудени од пандемијата да избираат „меѓу смртта и застарениот долг“.

Ова ги спречува глобалните напори за поддршка на таквите нации. Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка сакаат кредиторите времено да ги прекинат плаќањата на нивните заеми. Ова е она што го сакаат и африканските министри за финансии. Меѓутоа, директното олеснување на долговите се надополнува со стравот дека секоја исплата всушност ќе ги спаси кинеските доверители или ќе ги заштити приходите на кинеските инвеститори контролирани од Пекинг во овие економии. Минатата година американскиот државен секретар Мајк Помпео предупреди дека евентуалниот пакет на ММФ за Пакистан не треба да ги „спасува кинеските обврзници или самата Кина“.

Во извесна смисла, ова е далеку подлабока криза за новите пазари од 2008 година. Размерот на истекување на капиталот е страшен – 83 милијарди американски долари во март, според Институтот за меѓународни финансии. Ова доаѓа во време кога, според Институтот, вкупниот однос долг-БДП на економиите во развој е „на нов врв од 220% во однос на 147% во 2007 година“. Вистината е дека сме на работ на најлошата криза на новите пазари во историјата.

Ова е време кога земјите во развој, на кои Пекинг се додворуваше со години, ќе разберат дали Кина може да дејствува како вистински светски лидер. Испраќањето авион или два со маски нема да биде доволно.

Дали Кина ќе ги спаси проблематичните задолжени земји? Дали ќе им ги откупи обврзниците и ќе им го прости долгот? Дали ќе ги замоли своите разгалени државни компании да отпишат дел од нивните побарувања и да ги заштитат глобалните ланци на снабдување со лекови, конзерванси и лекови? Дали ќе обезбеди гаранции за заем за милијарди, дозволувајќи им на новите пазарни компании да се преселат во производство на прочистувачи на воздух, маски и средства за дезинфекција? Ако не, така, светот во развој ќе донесе заклучоци.

Западните банки и меѓународните институции сè уште не реагираат на растечката криза во земјите во развој. Сепак, сè уште постои шанса тие да ги исполнуваат очекувањата. Светската банка веќе одобри 1,9 милијарди американски долари заеми за итни случаи, откако една милијарда отиде само во здравствениот сектор во Индија.

Што е со кинескиот кредитен конкурент, Азиската банка за инвестиции во инфраструктурата? Па, таа го организираше својот прв пост-коронавирус заем – 355 милиони американски долари за јавна здравствена инфраструктура во Пекинг и Чонгкинг. Ова изгледа како прилично лош почеток за институција со амбиции за глобален хегемон.

Светот во развој може да биде подготвен да го игнорира раниот неуспех на кинеската влада со пандемијата „Ковид-19“. Тој можеби ги игнорирал невидените напори на Кина да ја пренапише приказната за нејзиниот одговор на вирусот и да промовира теории на заговор за потеклото на пандемијата. Сепак, мора да се даде валидна причина за тоа. Досега кинеските лидери понудија малку повеќе од банални фрази и пропаганда.

Поврзани вести

Трудот ја зголемува силата за сметка на капиталот по пандемиите

msp-admin

Вол Стрит крева раце од Трамп

msp-admin

Си ја мобилизира Кина за технолошка револуција

Влатко Зорба