СТАНДАРД life
Балкан микс

Северина го изгуби старателството над синот па порача: „Ќе се борам до последната капка крв за моето дете“

Во судскиот спор кој трае речиси 12 години, Северина и Милан повеќе нема да го делат старателството над нивниот син. Според одлуката на Врховниот суд, на Северина и е укината пресудата од 2021 година и сега само таткото Милан има целосно старателство над се уште малолетниот Александар.

Одлуката стапува во сила веднаш, без разлика дали Северина ќе се жали на истата.

Адвокатката на Северина, Јасминка Билош, рече дека нема сознанија за споменатата одлука на Врховниот суд, па затоа не може да ја коментира, но дека со сигурност може да каже дека не е точно оти Врховниот суд може да ја промени одлуката на Жупанискиот суд во Сплит, бидејќи не бил предмет на разгледување и одлучување пред Врховниот суд. Врховниот суд веќе разгледал едно процесно прашање по кое би можел да заземе поинаков став од Жупанискиот суд во Сплит и да бара Окружниот суд го преиспита тоа прашање.

-Доколку е точно она што го пишува, дека е вратено на сослушување на вештачење, тоа е пресуда на Врховниот суд која е во спротивност со правниот став на Уставниот суд изнесен во одлуката на Уставниот суд У-III/1568. /2014. Така Врховниот суд не придонесе за униформност на судската практика, туку токму спротивното. Тој постапи спротивно на уставната судска пракса – рече адвокатот.

Пејачката проговори за хрватските медиуми и видно бесна поради оваа одлука најави „борба до последна капка крв“, бидејќи како што изјавила во еден момент била без син 20 месеци.

– Еве, сега врховните судии ја донесоа својата пресуда, кренаа рака во името на моето дете кое никогаш не го виделе, со кое никогаш не разговарале, кое има свој живот, свои мисли и кое го трпело мачењето на системот десет години, а јас заедно со него. Не дека сега од мене треба да се бараат неправилности во одлуките на Врховниот суд, не дека од мене треба да се бараат уште некои неправилности, особено оние кои беа изнесени против правната практика на Уставниот суд, како што вели мојот адвокат. Но, дека ќе се борам до последната капка крв за моето дете без кое имав 20 месеци. Нема да си играш со моето дете. Со кое право? Моето дете не е вреќа со компири за тргување. Едноставно кажано, ова може да значи дека повторно ќе го видам моето дете, кое го родив, го одгледав и образовав, кое живее со мене од раѓањето, во вторник и четврток од 16 до 20 часот и секој втор викенд во сабота и недела. Нема повеќе да ме задеваш, дури и против желбата на детето. Тој живее и оди на училиште во Загреб, за разлика од неговиот татко. Се срамам од оваа држава што му прават такви работи на дете, што не смеам да зборувам за да не навредам некого. Ја поминав целата голгота на хрватското судство, а ќе ја поминам и оваа на Врховниот суд, но ја поминав со моето дете. Јас сум небитна овде. Како што судиите штрајкуваат борејќи се за своите плати, така и јас ќе продолжам да се борам за моето дете кое изјави дека сака да живее со мене, за што очигледно никој не се грижи, особено некои корумпирани“, изјави Северина.

Поврзани вести

🎥 Марија Шерифовиќ пристигна во Белград со синот Марио: „Од утре примаме подароци“

Radmila Tasevska

Колку треба да потрошите ако сакате познати балкански пејачи на вашата свадба? Една ги руши сите рекорди…

Urednik

Кога ќе го дознаете вистинското занимање на Здравко Чолиќ, ќе се зачудите

Urednik