СТАНДАРД life
Фитнес

Пилатес или јога: Кој тренинг е подобар?

Кога станува збор за ефективни вежби со низок интензитет, јогата и пилатес се популарни избори. Иако имаат слични резултати, овие вежби се сосема различни во пракса. За да одлучиме кој тренинг е подобар за нас, важно е да ги земеме предвид овие неколку фактори.

Што е пилатес?

Специјалистот за ортопед, Мелиса Лебер, вели дека пилатес е форма на тренинг кој се фокусира на јачината на јадрото.

„Има големи здравствени придобивки бидејќи е форма на вежба за градење сила користејќи ја сопствената телесна тежина како отпор. Ова помага да се спречат и рехабилитираат повредите. Пилатесот е одличен и за зглобовите“, објасни Лебер за Vogue.

Иако можете да правите пилатес сами дома, Лебер вели дека инструкторот е корисен за да се увери дека ги правиме вежбите правилно. Покрај тоа, правилното изведување на вежбите дава подобри резултати и помага да се спречат повреди. Вежбите може да се прилагодат за да одговараат на физичките потреби и способности.

Резултатите зависат од тоа дали ги изведуваме вежбите редовно, но Лебер забележува дека може да потрае и до една година пред да забележиме значителен развој на силата.

Што е јога?

Јогата е древна духовна практика која првпат потекнува од Индија, а нејзината цел е да го контролира своето тело, ум и емоции преку различни движења, медитација и техники на дишење. „Тоа е практика која ги поврзува нашето тело и ум“, вели експертот за јога Суда Наир.

Кога се практикува редовно, физичките придобивки од јогата вклучуваат подобрена флексибилност, издржливост и сила. Наир истакнува дека јогата, заедно со медитацијата и вежбите за дишење, може да помогне во ослободувањето од стресот и анксиозноста. Генерално се смета за безбедно, но оние кои имаат одредени медицински состојби, проблеми со зглобовите или се постари можеби ќе треба да ги прилагодат своите вежби за да избегнат повреда. Истото важи и за трудниците.

Можеби ќе помине некое време пред да видиме резултати, а сè зависи од нивото на нашата кондиција, колку сме редовни и што сакаме да постигнеме.

Дали е подобра јогата или пилатес?

Краткиот одговор е: ниту едно. Она што најдобро ќе функционира за нас зависи од различни фактори, вклучувајќи го и видот на резултатите што сакаме да ги постигнеме. Иако и двете вежби се инхерентно тешки, Лебер вели дека јогата може да биде полесна за почетниците да започнат со тоа бидејќи пилатес повеќе се фокусира на градење на јадрото на јадрото.

Бидејќи пилатес може да биде поактивен од јогата, можеме да видиме резултати побрзо. Без разлика на видот на тренингот што ќе го избереме, клучно е да бидеме трпеливи и редовно да ги изведуваме вежбите.

Поврзани вести

Вежби кои го намалуваат ризикот од срцеви заболувања за дури 20%: Можете да започнете уште денес

Urednik

„Удобно кардио“ е нов тренд што го сакаат сите жени: Тренинг во пижами додека гледате телевизија и читате книги

Urednik

Како да го затегнеме телото со само неколку минути на ден

Radmila Tasevska