Стандард
БИЗЛАЈФ

10 совети како да побарате и да добиете покачување

Веќе некое време заслужувате покачување, а се чини на вашиот претпоставен не му ни паѓа на памет да ви даде. Дури и ако знаете дека заслужувате поголема плата, вие, како и многу други луѓе, може да се двоумите дали да побарате тоа што ви припаѓа. Стравот е непотребен.

Имате три опции: Не мора да правите ништо, но тогаш можете да останете на иста плата на неодредено време. Може да барате работа што плаќа повеќе или да побарате покачување. Јасно е дека седењето и чекањето на вашиот шеф да го направи првиот потег досега не вродило со плод.

Пристапете кон овој проект професионално и нема од што да се плашите. Никој нема да ве „земе на заб“. Менаџерите се премногу зафатени за да се бават толку многу со вас. Значи, кога одите на состанок со вашиот шеф, имате неколку минути за да го направите ова правилно.

Што чекате? Еве како да побарате покачување:

1. Големо достигнување

Би било паметно да размислите за ова кога сте близу до исполнување на вашите цели. Заработете на импулсот на вашиот успех, но однапред осмислете стратегија за барање позиција за да се најдете во идеална позиција да го прашате вашиот шеф за заслуженото покачување.

2. Напишете, развијте и спроведете план

Не влегувајте на состанокот со празни раце и без претходна подготовка. Направете список на специфични причини зошто заслужувате покачување, запишете го и поминете низ него за да обезбедите сигурна и убедлива изведба. Можеби покрај вашите причини, сакате да споменете дека во последно време сте имале повеќе одговорности на работа, дополнителни задачи, успешно сте усвоиле нови стратегии и завршени проекти и какви планови имате за да ги подобрите перформансите на вашиот сектор во иднина. Размислете за внесување и печатење на вашиот план за вашиот шеф за тој да може да го разгледа и да разговара за тоа со други доколку е потребно.

3. Добар тајминг

Запознајте се со ревизорската политика на вашата фирма. Дали прават анализа на успешноста на секои три месеци? На секои шест? Секоја година? Дискретно разговарајте за ова со вашите колеги или консултирајте се со човечки ресурси за да добиете чувство за распоред. Доколку е можно, треба да го прилагодите вашето барање со позитивниот финансиски бизнис на компанијата. Значи, можеби ќе треба да побарате покачување на почетокот на фискалната година или кога мислите дека на вашиот работодавец ќе му биде полесно да го пресмета покачувањето како уште еден финансиски фактор.

4. Облечете се за успех

Дури и ако кодексот за облекување во вашата канцеларија е порелаксиран, кога станува збор за вашата средба, треба да се облечете за позицијата што ја сакате. Ставете вратоврска, испеглајте ја кошулата или земете нешто од плакарот во кое се чувствувате најдоминантно. Иако не сакате да изгледате како да се трудите премногу, елегантниот и професионален изглед не може да штети, а тоа само ќе ви помогне во самодовербата.

5. Направете план Б

Никој не сака да чуе „не“ како одговор, но одбивањето може да ви даде шанса да го направите следниот предлог. Дали сакате да се распрашате за работа од дома? Дали ви треба нов лаптоп или телефон за работа? Дали има конференција или индустриски настан на кој би сакале да присуствувате? Вашиот шеф веројатно ќе се согласи на помало барање откако ќе одбие поголемо.

6. Не решавајте сериозни проблеми преку е-пошта

Иако е прифатливо да закажете состанок преку е-пошта, треба разговорот за пари да го правите во живо. Тоа е најдобриот начин да покажете дека сте сериозни и тоа е најдобриот начин да се измери одговорот на претпоставениот на вашето барање. Вие дури би можеле да го / ја однесете на ручек.

7. Не барајте ништо во време на голем стрес на работа

Користете здрав разум кога им пристапувате на претпоставените со финансиски побарувања. Ако управувањето е особено напнато заради прекувремена работа, веројатно не е вистинско време да се споменат овие теми. Ако можете, почекајте малку и проценете кога шефот е расположен.

8. Не давајте ултиматуми ако навистина не сте подготвени да ја изгубите работата

Бидете внимателни како ја презентирате вашата молба. Вие не сакате да бидете премногу груби или да постапувате со ултиматуми. Секако, бидете сигурни и тврди, но обрнете внимание на вашиот тон и фокусирајте се на тоа да бидете трпеливи, професионални и разбирливи.

Внимание при преговарање. Никогаш не користете зборови: „Сакам покачување, во спротивно …!“, Колку и да сте лути, затоа што сакате да останете во добро сеќавање на вашите колеги и во добри односи со шефот дури и ако тој или таа ве одбие. Никогаш не знаете каде ќе оди вашата кариера и каде повторно ќе се сретнете.

9. Не користете ги информациите за платата на вашите колеги како аргумент за добивање покачување

Тоа е озборување, и нема да добиете поголема плата ако се претставите толку непрофесионално пред претпоставените. Наместо тоа, фокусирајте се на вашето индивидуално искуство и достигнувања и на причините зошто треба да добиете покачување.

10. Не откривајте премногу лични информации

Идеално, треба да го прилагодите вашиот предлог во рамките на професионални аргументи во ваша корист: постигнувањето, раст на профитот за кој сте придонеле, поддршка што сте им ја дале на претпоставените со напорна или прекувремена работа, идеи што и ги донесувате на компанијата за развој. Некои работи е подобро да не се кажат, освен ако немате семејни односи со вашиот шеф. Не им требаат причини зошто ви треба покачување, им требаат причини зошто го заслужувате тоа.

Што да очекувате откако ќе побарате покачување?

Сакате да знаете веднаш, се разбира, но не очекувајте брз одговор. Вашиот менаџер, освен ако не сте во многу мала компанија, можеби нема овластување да ви даде покачување, иако тој / таа сака. Тој веројатно ќе треба да разговара за ова со човечки ресурси или други менаџери.

Не „потонувајте“ ако ве одбијат. Можеби токму сега нема пари во буџетот за вашето покачување, без оглед колку е заслужено.

Исто така, многу компании имаат формална политика што ги регулира платите и бонусите, така што тие можеби немаат флексибилност да ви дадат покачување, освен кога се квалификувате според регулативата на компанијата.

Поврзани вести

Зошто е важно да бидете блиски со колегите ако работите од ДОМА?

Влатко Зорба

Боледување, додека работите од дома: Дали воопшто постои или со температура седите пред вашиот лаптоп?

Влатко Зорба

Шефот на Airbnb: Патувањата ќе се променат целосно поради пандемијата

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!